De Bank van Morgen & de Klant van Gisteren

Enige tijd geleden alweer werd de bankensector wakker gesust met het bericht dat er een nieuwe partij kwam. Een aantal bankiers uit de traditionele bankwereld vonden dat er plaats was voor iets nieuws. zoals Wilco Jiskoot van destijds ABN Amro. Tegenover de Commissie-De-Wit wist hij te melden dat: "... zonder RFS (RBS, Santander & Fortis) had ABN Amro de Staat niks gekost," zo schreef destijds het FD:
Als het consortium van vijandige bieders ABN Amro Holding nv niet had overgenomen, dan had de bank niet gered hoeven worden door injecties van mrden aan staatssteun, verklaart oud-bestuurder Wilco Jiskoot woensdag voor de commissie-De Wit."Als de transactie met het consortium niet had plaatsgevonden dan had al dat geld er niet ingepompt hoeven te worden", aldus Jiskoot aan de parlementaire onderzoekscommissie die de oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis onderzoekt. "We waren er redelijk doorgekomen", zegt hij doelend op de financiele crisis. (Bron hFD)

Bankiers mogen niet speculeren, maar dat doet Jiskoot toch: wanneer je het niet zeker weet, blijft het een speculatie. Desondanks richtte hij samen met andere bankiers een bank op, dat uiteindelijk een bestaande bank bleek te zijn. Even is er sprake dat Jan Peter Schmittman zich bij de groep voegt, maar de rechtszaak die hij wint van de ABN om een extra ontslagbonus van ca. 8 miljoen, leidt - ondanks de overwinning - tot een smet op zijn imago.

11 december 2009 is het dan zover, wederom schrijft het Financiële Dagblad:
Met de aanstelling van Wilco Jiskoot, Wiet Pot en Sake Wijma als commissarissen bij de kleine Amsterdamse bank Oyens & Van Eeghen, is de oprichting van een nieuwe Nederlandse zakenbank een stap dichterbij gekomen. ... Het is niet duidelijk wanneer het startschot kan worden gegeven. ... Oud-Lombard Odier-commissaris Pim Baljet, ook bij het initiatief betrokken, zei begin oktober: 'De bank is er. Een pand is er. Alles is er. De hele infrastructuur. We beginnen met een man of veertig.' ...  Volgens Baljet is het de bedoeling is om een 'nieuwe Nederlandse bank voor Nederlandse ondernemende families' te beginnen. Als activiteiten noemde hij financieel advies over onder andere fusies en overnames en kapitaalmarkttransacties, vermogensbeheer en private equity. ... 'Er is mooi werk te doen op de middenmarkt.' Een andere bron zegt perspectief te zien in de ambitie van de oprichters om zich op vermogende families te richten. 'Ik kan mij voorstellen dat sommigen van hen niet tevreden zijn met de diensten van gevestigde partijen.'

Terleurstellend is dat de concurrentie op gevestigde partijen wordt aangeboden door eenzelfde gevestigde partij. Oyens bestond al, weliswaar in een soort slapend bestaan.

En dan komt vandaag een bericht dat AEGON een retailbank gaat oprichten. Peter Verhaar is er als eerste bij om te uiten dat hij dit een goede zet vindt: MEER CONCURRENTIE. Van het vorige initiatief - doelend op J.P. Schmittman om een consumentenbank op te richten - reageerde hij op een blog: "dat geef ik wel een kans van slagen." Of dat voor of na de rechtszaak was weet ik niet.

Maar is het echt zo'n goed idee? Enkel omdat deze Bank van Morgen (werknaam) door de oprichter van Alex - René Frijters - wordt gestart?

Nee natuurlijk!

Allereerst kan een nieuwe bank (of bankconcept) niet door een ouderwetse verzekeraar opgericht worden. Aegon die destijds zijn tijd voor was met het verkopen van levensverzekeringen en pensioenen is inmiddels angstig op zoek naar een nieuwe succesformule. Destijds zat de tijd mee, nu zit de tijd tegen en moet ze vechten tegen nieuwe concurrentie. DNB: "Levensverzekeraars in ademnood."

Een tweede reden is dat AEGON, min of meer te vergelijken met Robeco - toch meer in de wholesale markt dan in de retailmarkt succesvol is (geweest).   

Distributie.
AEGON Nederland biedt haar producten en diensten voor een belangrijk deel aan via tussenpersonen, adviesbureaus, accountants en andere professionele bedrijfsadviseurs... (Bron: AEGON website).

Voor klanten kwam Aegon via de zij- of achterdeur binnen. Een initiatief om een retailbank op te tuigen - "waar ze enkele miljoenen voor uittrekt," mag dus niet té serieus genomen worden. Het is iets om erbij te doen. Maar retail is echt iets anders dan wholesale en echt anders dan werken met distributeurs zoals Independer. Zeker in deze tijd.  Maar beiden hebben elkaar nodig: Aegon wil een echte bank, met bankpas en al, en Frijters wil ... opnieuw ondernemen?

Als laatste - waarom dit project niet zomaar succes oplevert - heeft de persoon René Frijters een goed imago en goede naam, behalve het kleine vlekje dat DSB heet. Beter in ieder geval dan dat van zijn ex-compagnon die moeilijk weet welke richting hij nu precies op moet na het succes van alex. Maar René Frijters is al een jaar of meer bezig met deze plannen en in dit jaar is er veel gebeurd. Zo was er nog geen #OccupyAmsterdam of #ows, en wordt het klimaat als maar grilliger.
Het proefballonetje "bank van morgen" is alvast een verloren eerste stap. De klant is namelijk niet van gisteren. Hedendaagse klanten laten zich niet meer verleiden door Amerikaanse marketingtrucs of moderne social media grapjes. De klant van nu doorziet snel of iets echt "Nieuw" of "Van Morgen" is. Handiger was het om direct een goede naam te verzinnen. Nu zijn de verwachtingen gewekt en valt het al snel tegen.

--
november 2015. Inmiddels weten we wat meer over deze nieuwe bank. Dat ZZP'ers de bank hebben"geredt" en dat moeder Aegon "bijna de stekker eruit had gehaald. (Internetbank Knab leeft op na koerswijziging)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa