CZ toont leiderschap

Een eenvoudig criteria om bedrijven in de zorg te beoordelen is via de kernwaarde: zorgvuldigheid. De zorgverzekeraar die het ziekenhuis beoordeelt moet net zo zorgvuldig te werk gaan als de chirurg in deze laatste instelling. Een van de risico's is dus dat de Nuance zoek is:
Net als vorig jaar is er rumoer over de zwarte lijst die zorgverzekeraar CZ heeft opgesteld over de borstkankerzorg in ziekenhuizen. Het AMC in Amsterdam en het Slotervaart Ziekenhuis stappen vanwege slechte beoordelingen naar de rechter. In Fryslân stelt bestuurssecretaris Tjeerd Rijpma van de Tjongerschans dat de nuance ontbreekt.
De kwaliteit van de borstkankerzorg zou onvoldoende zijn in het AMC. Ook De Sionsberg in Dokkum behoort net als vorig jaar tot de vier ziekenhuizen met een onvoldoende en wordt niet gecontracteerd. De Tjongerschans in Heerenveen heeft nog steeds het predicaat ‘kan beter’. ,,Dat komt alleen maar omdat wij niet per jaar aan meer dan 150 nieuwe patiënten mamazorg verlenen. Alleen dan kan je in de categorie ‘goed’ komen. Wij zitten op 125.”
Volgens Rijpma is met de borstkankerzorg in Heerenveen niets mis. De Tjongerschans zou qua klanttevredenheid landelijk zelfs op plek twee staan. ,,Het is moeilijk tegen dit soort lijsten op te boksen.” Concreet heeft de beoordeling weinig gevolgen voor de Friese hospitaals, omdat zij nauwelijks te maken hebben met verzekerden van CZ.
Opvallend op de lijst van CZ is dat het Antonius Ziekenhuis in Sneek in een jaar van de categorie ‘kan beter’ is doorgedrongen tot de tien beste ziekenhuizen in Nederland. Deze ziekenhuizen, waartoe ook nog steeds MCL in Leeuwarden behoort, worden door CZ bestempeld als voorkeursziekenhuis. Nij Smellinghe uit Drachten blijft ‘goed’.

In het verantwoordingsdocument legt cz uit hoe de toetsing werkt:
 2.1 Eerste toets: volumina per instelling
 2.2 Tweede toets: overige zorginhoudelijke kwaliteit
 2.3 Derde toets: patiëntervaring
 2.4 Prijs.

Met deze laatste wordt (nog) geen rekening gehouden, maar een goede verstaander heeft genoeg aan het initiatief. Op het eerste gezicht lijken de criteria doeltreffend. Patiëntervaring zijn ook moeilijk objectief in te brengen. Het aantal behandelingen dat een chirurg doet is bepalend voor de kwaliteit; een chirurg die het kunstje te weinig uitvoert verliest handigheid en precisie. Maar of de norm van 150 (of 70?) behandeling nu juist te hoog, te laag of precies goed geijkt zou zijn is nauwelijks te beantwoorden. De andere criteria zijn mogelijk nog moeilijker te verifiëren.
Toch doet CZ niets anders dan voorsorteren op wat Ziekenhuizen in feite ook doen of willen: focussen. Een degelijk business principe.

Vijf ziekenhuizen op zwarte lijst CZ ... krijgen komend jaar geen contract voor hun borstkankerbehandelingen van zorgverzekeraar CZ uit Tilburg. Op de zwarte lijst die CZ dinsdag heeft gepubliceerd staan het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, de locaties Emmeloord en Lelystad van het Zuiderzeeziekenhuis en Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. 
Volgens de verzekeraar is de kwaliteit van de zorg op het gebied van borstkanker bij die ziekenhuizen onvoldoende. Vorig jaar veroorzaakte CZ grote commotie toen de verzekeraar voor het eerst een zwarte lijst publiceerde. Toen scoorden vier ziekenhuizen beneden de maat. Behalve Ziekenhuis De Sionsberg waren dat toen het Bethesda Ziekenhuis uit Hoogeveen, het Maasziekenhuis in Boxmeer en het Gemini Ziekenhuis uit Den Helder. Zij voldoen nu wel aan de criteria. Volgens CZ zijn de criteria om een contract te krijgen dit jaar verder verscherpt. Zo moet een ziekenhuis minimaal 70 operaties per locatie per jaar uitvoeren, moet er wekelijks overleg zijn van een multidisciplinair team en blijft patiënttevredenheid een belangrijke peiler. CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren kondigt aan de lat elk jaar hoger te leggen. "Het afgelopen jaar hebben tal van ziekenhuizen aangegeven zich meer te focussen op waar ze goed in zijn en besloten met een aantal behandelingen te stoppen. Bij de behandeling van de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen zien we echter weinig beweging. Tot nu toe zijn alle ziekenhuizen behandelingen blijven aanbieden, ook die ziekenhuizen die er volgens ons beter mee zouden kunnen stoppen.”

Dat CZ aan de kwaliteit van het AMC twijfelt - voor de specialistische ingreep waar we het hier over hebben - komt natuurlijk hard aan. Onlangs vernamen we dat het AMC meer met het VUMC gaat samenwerken; hoe zit dat dan weer?

Meer reacties: Als zorgverzekeraars operaties in bepaalde ziekenhuizen niet meer (volledig) vergoeden, stapt het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam opnieuw naar de rechter. Topvrouw Aysel Erdubak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft dat dinsdag gezegd. (Bron: ND)

Wat m.i. ook duidelijk is dat de macht van de zorgverzekeraar groter is dan menige andere partij in de zorg. Een onafhankelijke ziekenhuis top 100 is natuurlijk aardig, maar menige business wordt beheerst door marktpartijen die de dienst uitmaken. En gezien het beperkte aantal zorgverzekeraars, is dat voor de regio tilburg CZ. Een patiënt die het met deze praktijken niet eens is kan een andere zv kiezen; maar dat betekent waarschijnlijk een grotere reisafstand richting de juiste zorg.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?