Bankieren in België ... in Beweging

We leven in revolutionaire tijden, zonder dat we grote gebouwen zien afbreken. Toch valt er her en der een bank om. Northern Rock, Lehman, ... Fortis. De snelheid van de ontwikkelingen is niet bij te houden en moeilijk te begrijpen voor de leek. Tijd om de geschiedenisboeken terug te lezen is er niet. Er heerst een bankencrisis, een kredietcrisis, bedrijven verdwijnen of veranderen van naam en focus. En terwijl we praten over Griekenland en Italië speelt zich in België misschien wel de grootste transformatie af.

Wat gebeurt er allemaal? Eerst was het Fortis, de machtigste bank in België dat nu als een verzwakt verzekeringsbedrijf verder door het leven gaat. Het grootste gedeelte van het oude Fortis is in Franse handen gekomen (BNP Paribas).

Ik blader de geschiedenisboeken door. Het bankieren in België is voor de onafhankelijkheid door de Nederlandse Koning Willem I tot stand gebracht:

In 1830 was België het meest geïndustrialiseerde land van het continent. In de periode 1830-1848 financierde een zeer beperkt aantal banken de Belgische industriële revolutie. ... 
Bij zijn onafhankelijkheid kende België slechts één financiële instelling van belang: de Société Générale. Haar volledige naam, “Société Générale pour favoriser l’industrie nationale” verwijst naar haar hoofdtaak, het bevorderen van de nationale industrie. Deze “Oude Dame” was in 1822 in Brussel opgericht op initiatief van Willem I. Het duurde tot 1837 vooraleer de Belgische overheid aan de Société Générale de toelating gaf om haar biljetten in gulden te vervangen door nieuwe biljetten in Belgische frank. Ondertussen had de bank er een geduchte concurrent bij: de Banque de Belgique die in 1835 door Charles de Brouckère (1796-1860), de latere Brusselse burgemeester, was opgericht (NBB museum).

Typische voor de situatie in België is dat deze NBB een beursnotering heeft...

In 1988, na diverse ingrepen en  wordt die Société Générale uiteindelijk door een Franse bank (Suez) overgenomen, staat er op fr.wikipedia te lezen "un fin peu glorieuse."

En nu wordt Dexia ontmanteld en heeft België (na KBC) geen bank van naam meer.

Niet toevallig denk ik dan, komt er opeens een kabinetsformatie*. Niet toevallig omdat iedereen begrijpt dat dit soort ontwikkelingen een diepe indruk moeten achterlaten op zowel Vlamingen en Walen. Het politieke geschil verdwijnt ermee op de achtergrond. De kabinetsformatie heeft meer dan een jaar geduurd. Vlamingen wapenen zich tegen de Walen, zonder dat er een akkoord mogelijk was. Pas als de situatie er echt om vraagt is een verandering mogelijk. Zou dat het positieve effect van Dexia geweest zijn?

Standaard.be
Banken hebben in het verleden de industriële en economische ontwikkelingen in landen bepaald. Bekende bankiers als de Rothschilds, die van de duiven, (van oorsprong Duits, gevestigde in Frankfurt) en de minder bekende familie Péreire (Credit Mobiliere) hebben achter de schermen de touwen in handen gehad. Of nogsteeds.

... Wie begrijpt dit allemaal en waar gaat dit heen? Heeft dit met cultuur te maken? De raaklijn met cultuur is misschien wel dat er geen tijd is voor analyse en diepgang. Het is tijd voor een tweet en een blogpost en we moeten verder...

--
30 november. * - Dat was toen toch nog voorbarig. Nu is die kabinetsformatie er wel (bijna). De uiteindelijke doorbraak kwam door de verhoogde rente op Belgische Staatleningen (inmiddels meer dan 5%). Na 535 dagen zonder regering...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa