Zelfs ETA heeft last van de crisis

ETA stopt ermee dat hebben we allemaal gehoord; het bericht kwam min of meer gelijktijdig met de dood van Kadaffi.
Er zijn toch wel twee duidelijke redenen waarom ETA er nu mee stopt, terwijl de IRA al eerder (in 2007) was opgehouden. Binnenkort zijn er verkiezingen (20N - November) en de organisatie had geen financiële middelen meer. Ook was ze sterk verzwakt door belangrijke kopstukken die opgepakt waren door Franse en Spaanse politie.

Velen waaronder ik, menen dat ETA opgaat in een nieuwe politieke organisatie Bildu. Bildu is op te vatten als een dochter van ETA en de oude illegale Batasuna, al zal de organisatie dat ontkennen. Officieel is Bildu een politieke partij.

Op de tv verscheen vanavond net als op de foto drie leiders van de organisatie die hun gezicht hadden bedekt volgens de traditie met extra hagelwitte doeken. Wat ook opviel is dat ze hun boodschap in het Spaans (Castilliaans) spraken; de taal van "de onderdrukkers."

Beroepsdeformatie zorgt ervoor dat ik de ontwikkelingen van dit soort organisaties volg. Elke organisatie, hoe extreem ook is interessant. Al snel blijkt dan dat organisaties, in welke vorm dan ook, toch op elkaar lijken. Een bekend en belangrijk mechanisme daarbij is onder andere: Follow-the-money. ETA kon in leven blijven door afpersing van ondernemers, die (een "revolutie") belasting betaalde aan de groep.

Het is tragisch dat deze tijd van crisis een dergelijke kans oplevert, want over een mogelijk eind van terrorisme kan natuurlijk niemand tegen zijn. De grote vraag is, hoe deze organisatie - maar vooral de mensen die decennialang de organisatie stil of openbaar gesteund hebben - precies "oplost" en integreert in de samenleving.

Ik heb skeptisch van nature, maar in dit geval wacht ik met weinig enthousiasme af. Veranderingen gaan niet zo snel, zeker niet wanneer er opportunisme in het spel is.

--
Maar dan is er nog iets wat dit als case aangeeft: Nederland geeft meer belang aan de dood van Kadaffi dan   aan een Europese gelegenheid. Het exotische dat van ver komt, krijgt meer aandacht dan iets wat ons als Europeaan aangaat. Dat is toch wel typisch Nederlands, al denk ik dat elk Europees land meer aandacht aan Libië besteed heeft. Misschien logisch. Maar mij zeggen de Libiers die bij Pauw & Witteman aan het woord komen weinig. Waarom niet een paar Basken aan het woord laten? En vertellen over hoe het conflict tussen de traditionele Basken en de Internationaal georiënteerde Basken op gang is gekomen? Blijkbaar niet interessant...
Een discussie die zou kunnen volgen is of met het einde van terrorisme in Europa de weg openstaat voor een onafhankelijk Baskenland en mogelijk Catalonië. Maakt Europa het mogelijk voor kleinere staten om onafhankelijk te worden of niet?
--
Mei 2016. Arnaldo Otegi, de politieke leider die veroordeeld werd door vermeende banden met de terreurorganisatie, stelt onlangs dat de salchtoffers van de ETA-moorden, gezien moeten worden als "oorlogsslachtoffers," waarvoor hij nu een nieuwe aanklacht krijgt (bron).

--
In augustus 2016 stopt ook de FARC opeens, de terreurorganisatie in Colombië. Waarom (wat is het motief) en waarom nu (change trigger) opeens?
Historisch-vredesakkoord-Colombia-en-FARC
-- 
2011/01/uitroeien-of-oplossen-van-een-gezwel-in de samenleving

-- 21 april 2018
Pas nu zet ETA de stap om haar organisatie echt op te lossen. Ze communiceren dit met "een Sorry", een excuus aan alle doden die een onbedoeld bijproduct waren, dat is ca. 40% van de moorden. Voor de overigen (aanslagen op politici en politie) hebben ze geen excuus, "daarvoor is de staat namelijk medeschuldig."

-- update aug 2023, eerder geschreven op ander blog dat inmiddels verwijderd is:
"Basken tegen Basken" is een boek dat in 2007 verscheen, van Ignacio Suárez-Zuloaga. De kern van het Baskische conflict gaat over xenofobie. Een deel van de Baskenland heeft zich aangepast aan de internationale normen in zaken en
politiek en hebben zich cultureel ontwikkeld, een ander deel van de Basken raakten achterop en hebben zich altijd verzet tegen elke verandering. Ze leven in veel opzichten nog steeds volgens "middeleeuwse" normen. Het is die laatste groep die niet alleen tegen de Spaanse regering is, maar
tegen buitenlanders in het algemeen, want dat is waar xenofobie om draait.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa