Rabo stopt Effectenkrediet voor particulieren

Een mijlpaal in deflatoire maatregelen? Of gewoon iets met Margins voor particulieren en het toezicht op de grote bank en de kleine belegger?

Eerder werd door de AFM de hefboom op de Turbo's gerantsoeneerd, nu is het de marginverplichting de de controle-makers in het vizier hebben. De Rabo anticipeert alvast?


 Die vorige maatregel heeft niet weinig impact voor de particuliere belegger. Door de hefboom te begrenzen, moet je voor dezelfde 100 turbo's ca. 10 x zo veel investeren. Dus vroeger kon je 100 turbo's kopen voor 120 euro, nu kan dat voor niet minder dan 1200 euro. Daar betaal je financieringskosten voor aan de bank en die zijn ca. 6% Dat bedrag loopt behoorlijk op zeker wanneer je de turbo langer aanhoudt. Iets waar de AFM ongetwijfeld nooit aan gedacht heeft.

De Rabo kan twee dingen doen: meer haar interne organisatie stroomlijnen, dan wel meer naar de markt en regelgeving kijken en dan besluiten wat ze met een product doen. Wanneer er nog weinig mensen effectenkrediet gebruiken kan je vanuit de interne organisatie dat stuk beter opdoeken, want qua risico-management wordt het een dure business om steeds maar mailings te sturen dat je margin verplichting wijzigt en andere controle die nodig zijn voor een steeds kleinere doelgroep.

De opkomst van zelf beleggen met de extra kosten van adviesdiensten hebben impact op de dienstverlening.

Beleggen, dat denk ik dan, wordt weer meer elitair zoals het vroeger was. Dat betekent betalen voor service, of gewoon klanten direct wegsturen, en enkel de die-hard overhouden. Die gaan dan toch niet meer naar de Rabo. De Branchvervaging van vroeger wordt automatisch teruggedraaid. je krijgt specialisten (brokers met of zonder banklicentie) en generalisten (de oude grootbanken).

En dan is er nog de Fintech, waar ik zelf weinig zicht op heb, maar die mogelijk ook nog het spel veranderen.

De toezichthouders kunnen geen orde houden voor de grote spelers en dus maken ze het leven van de kleintjes onmogelijk...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa