En nog meer Europa – Geen Europese Stresstest?

Tja, eindelijk een item waar de toegevoegde waarde van de Europese Unie zichtbaar gemaakt kan worden, meldt men (Dow Jones nieuwsservice) opeens dat..

“Europese ministers van financiën zijn niet van plan hun banken te onderwerpen aan een stresstest. Daarmee leggen de ministers de oproep van het IMF om de Europese banken te testen, naast zich neer. Volgens de ministers zijn de Europese banken te divers om ze individueel te onderwerpen aan een stresstest. De vooraanstaande Duitse minister van financiën Peer Steinbrueck is wel voor een stresstest als het gaat om het hele [Europese bank]systeem. Uit de stresstest van Amerikaanse banken bleek eerder dit jaar dat een belangrijk aantal banken extra kapitaal moeten aantrekken.”

Te divers en te individueel… Waar TE voor staat, zei meneer de uil altijd, daar moet je voor waken. In dit geval lijkt het eerder een uitweg. Hoe zit het met de globalisering, zijn europese banken nu opeens anders???

--
23 juli 2010
De Europese stresstest is er nu gekomen en het resultaat is bekend:

Nederlandse banken komen sterk uit stresstests
De Nederlandse banken ING, SNS, Rabobank en ABN Amro/Fortis zijn geslaagd voor de zogenoemde stress-test. Zij zijn daarmee solide genoeg om een nieuwe economische terugval te doorstaan.

Europese banken komen sterk uit de stresstest die Europese toezichthouders de afgelopen maand hebben afgenomen. UIt de resultaten van het Europese comité van toezichthouders op banken (Cebs) blijkt dat 84 van de 91 gesteste instellingen de keuring hebben doorstaan. Daaronder zijn de vier Nederlandse deelnemers ABN Amro, ING, Rabobank en SNS.

'We hebben het altijd al gezegd'

Vítor Constâncio, verantwoordelijk bestuurslid bij de Europese Centrale Bank (ECB) zei gisteravond dat de resultaten ‘bewijzen wat wij altijd hebben gezegd, namelijk dat het Europese bankwezen over het algemeen gezond is’.

Ook minister van Financiën Jan Kees de Jager reageerde opgelucht: ‘Het is goed nieuws dat alle Nederlandse banken goed uit de test zijn gekomen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.’

Zeven banken zakken voor de test en komen in het slechtste scenario uit op een tier 1-ratio, de belangrijkste indicator van het weerstandsvermogen. van minder dan 6% in 2011. Daaronder zijn vijf Spaanse lokale banken (caja’s), een Griekse bank en de Duitse bank Hypo Real Estate. De zeven banken moeten ¤3,5 mrd aan extra vermogen aantrekken.

Ruding kritisch over tests.
De resultaten riepen meteen ook kritiek op van commentatoren en marktpartijen die de test niet streng genoeg vinden. Volgens Onno Ruding, oud-minister van Financiën, zijn de resultaten ‘op zich beter dan verwacht’, maar is de keuring ‘op belangrijke punten niet kritisch genoeg geweest. De zorgen over Europese banken zullen wat verminderen, maar absoluut niet verdwijnen.’

Uit de test blijkt verder dat 19 Europese banken met de hakken over de sloot uit de test zijn gekomen. Elf banken blijken na toepassing van het stresscenario een tier-1 ratio te hebben van tussen de 6 en 6,5%. Acht banken eindigen tussen de 6,5 en 7%.

Voor alle Europese banken samen daalt de tier 1-ratio onder het slechtste scenario naar 9,2%. Het Cebs benadrukt daarbij dat van het totale tier 1-kapitaal van de Europese banken eind 2011 (¤1118 mrd) bijna ¤170 mrd overheidssteun is, die vroeg of laat moet worden afgelost. Zou die worden afgetrokken van het kapitaal, dan komt de tier 1-ratio uit in 2011 op 7,8%

ING komt slechtst uit de bus

De vier geteste Nederlandse banken zijn geslaagd. ING komt het slechtst uit de bus met een verval van de tier 1-ratio van 10,2% eind 2009 naar 8,23% eind 2011 onder het slechtste scenario. Rabobank, dat met een ratio van 14,1% al de sterkste uitgangspositie heeft, komt met 12,5% eind 2011 het sterkst uit de bus. De vier banken moeten in het slechtste geval voor zo’n ¤20 mrd aan verliezen nemen.

Getoetst zijn 91 banken in 27 lidstaten die samen 65% van de totale balansbezittingen hebben van alle Europese banken. Voor iedere lidstaat afzonderlijk geldt dat er zo veel banken zijn getest dat er minimaal 50% van de bankuitzettingen per staat zijn getest.


De Telegraaf schrijft nog:

Maar 7 van de 91 onderzochte banken in Europa zijn door de mand gevallen bij de stresstest. Zij beschikken over onvoldoende eigen kapitaal mocht de economie in rap tempo zwaar verslechteren. Gezamenlijk komen zij € 3,5 miljard tekort. Het gaat om de Duitse Hypo Real Estate, vijf Spaanse ’caja’s’ en de Griekse ATEbank. De Nederlandse banken ING, ABN/Fortis, Rabobank en SNS zijn met vlag en wimpel geslaagd voor de Europese stresstest voor banken.
Dat meldde de Europese toezichthouder CEBS gisteren na het sluiten van de Europese beurzen. Van de in totaal 27 Spaanse banken die zijn onderworpen aan de test, zakten er vijf. Het gaat om Diada, Espiga, Banca Civica, Unnim and Cajasur.


Maar er is een groot verschil. In Spanje heeft men alle banken getest, waaronder die Diada, Banca Civica, waar nog nooit iemand van gehoord heeft. In Nederland en andere Europese staten heeft men enkel de grotere banken getest.

Geen Europese Eenheid dus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa