Rembrandt’s Nachtwacht onderdeel van een serie – Maar wat deden die Schutters nu precies?

... Een tweede ontdekking die Dudok van Heel deed, was dat Rembrandts beroemdste schilderij niet op zichzelf stond, maar oorspronkelijk deel heeft uitgemaakt van een serie in de grote zaal van de Kloveniersdoelen, wat destijds het belangrijkste trefpunt van de schutterij was.
,,De Nachtwacht is nooit als schilderij bedoeld, maar maakte met andere schuttersstukken deel uit van een muurbetimmering. In feite was dit één doorlopende voorstelling van schutters in de zaal.
We kunnen dus concluderen dat het doek ten onrechte in zijn eentje nu in het Rijksmuseum hangt
, schijft het AD.

Volgens Dagblad Trouw kan men de Schutters van toen (1642) vergelijken met de ME (Militaire Eenheid) van nu. Maar Trouw schrijft dat elke buurt zijn schutterij had en die:
… bestond uit vele tientallen personen die meestal uit de gegoede burgerij afkomstig waren. Ze konden in geval van ordeverstoring worden ingezet, maar hun taak was toch meer van representatieve aard.

De vraag is wat hier mee bedoeld wordt. Het verband met de cultuur van die tijd gaat vooral om wat die “mannen” deden. Zorgde het feit dat er schutters waren voor rust? Ik moet dan denken aan Zwitserland, dat het imago heeft van een robuust leger dat hard op kan treden, maar in feite nooit “gebruikt” wordt. Het leger is er alleen symbolisch. Net als de schutters van toen?
De vergelijking met de hedendaagse cultuur van de ME is dat er duidelijke en concrete namen werden gebruikt: schutters die gaven beschutting voor dreiging van buiten en voor het beheersen van interne orde.
De “Militaire Eenheid” is een abstract begrip. Daar kan je van alles mee doen. Flexibel noemen we dat tegenwoordig.

Overigens bij het zoeken naar een foto van de Nachtwacht komt het Rijksmuseum niet voor bij Google Images...

31 mei 2009.
De afbeelding van de Nachtwacht is nu veranderd in zwart-wit. Dat geeft toch een heel ander beeld...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa