Geen Wonder zou Simon Zeggen

In DWDD vertolkte Vincent Icke een korte “column” waarin hij vertelde over een recente gebeurtenis waarin een man zelfmoord wilde plegen door van "de" Niagara watervallen te springen. Dit mislukte en Icke verklaarde dit (overleven) uit aan de hand van een experiment dat Simon Stevin in 1588 uitvoerde – voor het eerst sinds Galilei, die het experiment enkel had beschreven – als ik het goed begrepen heb.
Het lijkt erop dat de laatste tijd de exacte kijk op de wereld (draait door) weer “geoorloofd” is. Langzamerhand is men de waan van de marketing en de betoverende boodschappen van de verkopers weer een beetje zat. Dat komt misschien door de recente financiële crisis waar men al te makkelijk dacht dat alles mogelijk waar de marketeers ons mee verleidden en de verkopers wisten te verkopen (en waar wij alles voor zoete koek aannamen). Nu gaat men weer wat meer op zoek naar gezond verstand en in dit nieuwe tijdsbeeld past de stelling van Icke: er zijn maar weinig wonderen (voor de fysicus).

Maar of er nu een echte kentering is en dat exacte wetenschappen weer “hot” zijn geloof ik niet. Anno 2009 zou Simon Stevin geen held zijn zoals destijds. Jaren terug werd zijn naam nog gebruikt voor een vaartuig van het bedrijf Volker Stevin, dat enige jaren geleden van de beurs is gehaald door de eigenaren. De reden: er was geen animo meer voor het bedrijf en de eigenaren vonden het ondergewaardeerd. De beurs /markt had geen interesse (in techniek). Hoe het afliep weten we allemaal. Eerst kregen we de internet hype waar nog maar weinig bedrijven van over zijn en nu de financiële crisis waar de trots van het Nederlandse bankwezen er behoorlijk van langs kreeg. Bij de internet hype was de succesformule een combinatie van techniek en commercie bij de financiële hype was het enkel nog maar commercie en waardepapier (hypotheken, beleggingen, etc) die altijd maar meer “waard” zouden worden. “Geen wonder,” zegt men nu, dat het fout ging, maar een jaar geleden was daar nog geen oog voor. Nu is er bij de financiële wereld weer behoefte aan professionals met een exacte achtergrond, onder andere om goede de risico’s in de gaten te houden.

En die trend zal nog wel even doorgaan zeker nu men enigszins bang is geworden. Erg fundamenteel is die angst natuurlijk niet, met evenmin onderbouwd als de euforie van (tot) een jaar geleden. Men heeft nu weer behoefte aan common-sense en aan mensen met een exacte kijk op zaken die met een visie komen waar de kwaliteiten en competenties liggen in Nederland en wat men dus moet uitbaten. Weg-en-waterbouw bijvoorbeeld. Niet toevallig maakt de waterbouwkundige ingenieur “Boskalis” net zijn entree in de Nederlandse AEX. Dat is misschien niet zo toevallig allemaal. De fysicus (Simon) zou zeggen: Geen wonder!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa