Librisjury oordeelt


Het Reformatorisch Dagblad heeft moeite met het boek van Dimitri Verhulst; Vloek in Titel stoort Librisjury niet:
Dat in literaire romans vloeken voorkomen is trieste werkelijkheid. Maar dat een auteur en een uitgever het aandurven twee glasharde vloeken in een boektitel op te nemen gaat nog een stap verder.

Het betreft het boek: Godverdomse dagen op een godverdomse bol. En het is op zich logisch dat het Reformatorisch Dagblad hier een probleem mee heeft. Zeker in het licht van de beperkte tolerantie die een enkele Islamitische organisaties heeft op soortgelijke aanstootgevende uitspraken.
Ik weet niet of er eerder al ophef is geweest op dit boek en dan vooral op de titel. Het boek zelf gebruikt een zeer ruwe taal die past bij het verhaal. Inhoud en vorm zijn perfect op elkaar afgestemd.

Ik vraag me af of de redactie het boek heeft gelezen, want het is toch een boek dat genomineerd is voor de Librisprijs. En niet voor niets. En als ze het gelezen hebben zullen ze gemerkt hebben dat niet alleen de titel aanstootgevend is. Wat dat aangaat is de titel een lokkertje voor hen die het ruwe en profane niet schuwen en voor anderen genoeg om het boek niet te lezen. Een perfecte marketinggedachte lijkt erachter te zitten.

Je moet inderdaad wel lef hebben met zo’n titel. Aan de andere kant moeten we ons afvragen wat “godverdomse” in het huidige tijdsbeeld nog inhoudt. Vroeger was vloeken en vooral GvD een heuse uiting die niet kon, maar tegenwoordig zijn er zaken die erger zijn. En zo zal de Librusjury ook wel gedacht hebben. Het is namelijk literatuur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa