Change your day, not your life (Andy Core)

Ik las dit boek in 2016, en herlas het opnieuw. Tot mijn verbazing merkte ik bij het herlezen hoeveel ik toch vergeten was. Dat betekent dat ik of het te weinig ingeprint heb, of ik ben het gewoon weer vergeten. In beide gevallen heeft het te weinig indruk op me achter gelaten denk ik. Of ik kan gedacht hebben, ik doe al veel in die richting. Vergeet het dus maar, ik heb het opgenomen...

Change your day... is van Andy Core, en uit 2014. A realistic guide to sustained motivation, more productivity, and the art of working well.

Het boek gaat over Strugglers, Strivers & Thrivers. De eerste "categorie" professionals die worstelen om hun doelen te bereiken, de tweede die "goed bezig zijn," maar niet presteren als de High Performers, die als de laatste, the Thrivers, alles doen om hun doelen te behalen. En dat zijn niet altijd de minste doelen, maar Big Hairy Audacious Goals.

De doelgroep van het boek heeft vaak geen energie, is snel afgeleid, te bezorgd over de toekomst of te druk om productief te zijn.
Het boek begint met een verhaal over cueing: een methode om mensen te beinvloeden door hun hints te laten zien, die ze onbewust opnemen. Om je dag te veranderen moet je op een gelijksoortige manier letten op de hints in je leven, en waar je wel en niet aandacht aan geeft of moet geven.

Thrivers zijn meer gefocust op wat ze wel zien en wat ze niet opnemen uit hun omgeving. Motivatie is - in lijn met Newton - niet meer dan momentum: wat je het eerste doet is belangrijk. Daarvoor vindt de auteur het concept DO-KNOW-BE uit, in die volgorde. het gaat om het doen, en niet om het weten. Bv bij stoppen met roken. Veel organisaties denken echter nog met een KNOW-BE-DO-patroon te kunnen werken. Het verschil tussen Strivers en Thrivers is dat de eerste in alle gebieden van hun leven willen winnen en daardoor met stress geconfronteerd worden. Thrivers focussen op 1 ding. Hopen maakt het verschil: denken dat je het kan. En dat begint met een dagelijks patroon. Verander niet je hele leven want dat krijg je stress zoals de Strever, maar focus je op één ding dat je wilt verbeteren. Do more with less.

Bij "Balans," refereert hij aan Tony Hsieh en het werk-leven-balans in plaats van -onderscheid. Wanneer je doet wat je leuk vindt krijg je automatisch een werk-leven balans, of beter nog: integratie.
Je bent je eigen CEO.
Laat je Junk uren vallen. net zoals Junk Food is er ook Junk Tijd, al die momenten dat je niet productief bent. Identificeer deze. Al dit is afhankelijk van je bewustzijn. Je automatische piloot [bekend thema bij andere auteurs] moet je opnieuw bewust worden van wat je op een dag doet. Hoeveel eetje, slaap je, hoeveel water drink je? Positieve beweging (motion) zorgt voor positieve emotie (emotion). Psycholoog B.J. Fogg formuleert actie nemen als: MOtivation + Ability + Trigger MAT = Action. Core ziet liever zijn eigen formule: Tailwind (versus Headwind) is Meaning + Energy + Confidence +  Patterns. Wat is de reden dat je dit werk doet (meaning). Vertrouwen gaat over geloof dat je verlangens werkelijk kunnen worden, Energie is de basis van alles: zonder energie geen beweging. Patronen zijn nodig om bewegingen / acties continue te krijgen en over hun eenmalige instantie heen te krijgen zodat het een glooiende beweging wordt in je leven.
Veranderen gaat in stadia, en ook dat begint met een stap te gelijk.
Speciale aandacht krijgt het boek the checklist manifest (Atul Gawande), hetgeen de auteur tot Big-Box management verandert. In de checklist manifest schrijft de bedenker over een checklist die je helpt bij complexe projecten. De toevoeging van Core is om Big Boxes te gebruiken van checklist items die ECHT belangrijk zijn. Hij refereert hierbij aan het oorspronkelijke werk van Gawande die schrijft over The Flying Fortress.
Het boek sluit af met thema's zoals: Triggers & Patterns. Overstijg de vermoeidheid (door energie: Eten, Slapen en fysieke en mentale Activiteiten). Maximaliseer mini-patronen. Wat te doen bij speciale eisen zoals de BHAG. In de flow blijven. Motivatie en Betekenis (Meaning) gaat o.a over de speciale combinatie van het meest productieve werk dat overlapt met het meest leuke werk: the thrivers zone. Houding (over vergeven, hoop, doorzetten en welzijn) en de afsluiting over Change Dogs en Challenge winners.

De vragen die in het boek door de hoofdstukken heen lopen zijn ook te vinden op de website andycore.com als een test, om na te gaan inhoeverre iemand in de thrive-mode zit. Een van de eerste vragen is deze: hoeveel tijd heb je nodig om uit te leggen waarom je zo hard werkt?

Referenties:
Who's got your back (Ferrazzi)
The Willpower Instinct (McGonigal)

--
2019/05/breaking-habit-of-being-yourself


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa