Spanje zet klok (nog verder) terug

De beleidsmakers in Spanje spelen met de gedachte om de klok een uur terug te zetten, in lijn met Groot-Brittannië. Sinds gisteren echter kopt de Spaanse krant el País dat Spanje 30 jaar terug gaat in de tijd met de "nieuwe" abortuswet. Deze wet zet ook Spanje apart van de rest van Europa op dat thema; het is een stap terug waar de rechten van de vrouw m.b.t. tot abortus bijna nihil zijn, vooral als blijkt dat bij de drie gevallen waar abortus toegestaan is er een forse bewijslast nodig is, zoals in het geval van verkrachting... De abortuswet heeft een opt-out-karakter, waarbij het in principe niet is toegestaan, tenzij...
Daar waar anno 2013 er een Paus is gekomen met menselijke trekken, valt Spanje verder terug richting haar inquisitoire verleden.

Dit kan alleen maar komen door de invloed van de kerk. Korte tijd terug heeft de vorige regering een verandering gemaakt in de inkomensdeclaratie van de burgers. Daar was het usance dat deze belastingbetaler automatisch een bedrag afstond aan de kerk, tenzij hij dit expliciet aangaf niet te willen. Deze "default" afdracht kwam te vervallen. En de kerk kwam in een slecht daglicht te staan, onder meer ook omdat zij gevrijwaard bleek van het betalen van (onroerend goed) belasting.
Met deze nieuwe wet kunnen de religieuze leiders terugkijken op een overwinning. Dat zij dus een grote invloed blijven houden in het Spanje van vandaag de dag kan met deze nieuwe wet alleen maar worden bevestigd.
Sommigen denken dat dit allemaal een afleidingsmanoeuvre is om de aandacht af te leiden van de echte problemen hier; verder gaat het wel "redelijk" in Spanje:  de werkloosheid neemt niet af, de bedrijfskredieten wel, de elektriciteit wordt fors duurder, en het onderwijssysteem wordt (nog meer) elitair. Gelukkig schijnt de zon regelmatig.

--
Leuk feitje (twitter): de vrouw van President van Spaanse regering Rajoy - die deze wet wil invoeren, heeft zelf in 1998 een abortus laten uitvoeren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?