Alex. Voor serieus vermogensbeheer

Een belegger schreef onlangs over alex vermogensbeheer:
In dit zelfde licht hoorde ik spots van collega-vermogensbeheerder Alex: "als je in de verkeerde trein stapt, moet je snel uitstappen om sneller op je bestemming te zijn" en "dit is bij dalende markten ook zo, door snel uit te stappen". Leuk bedacht, maar ik wil toch wel even reageren. (IEX, Rijdende treinen)

De VEB voorman, geeft op DFT naast wat positieve opmerkingen ook kritiek en sluit zijn betoog "hoog kopen, laag verkopen," af met:
Wie op deze manier de koersgrafiek bespeelt, loopt een goede kans altijd ’laag’ te verkopen en ’hoog’ te kopen – hét recept voor snel vermogensverlies. De beleggers van Alex geloven dat ze het kunnen. Misschien hebben ze gelijk. Voor ons gewone stervelingen geldt het advies: don’t try this at home. 

"Een goede kans." De Effectenbezitter aangesloten bij de VEB is gewaarschuwd.

Of de metafoor van rijdende treinen precies verbeeldt wat goed (synoniem voor effectief, succesvol, etc) beleggen is, vraag ik me af. Treinen verbeelden een collectieve partij en combinatie van houten bielzen en stalen rails ogen weinig flexibel. Misschien fungeert een brommertje beter als parallel; wendbaar langs de files voor extra rendement, maar staat wel symbool voor het individu die het allemaal zelf doet. En dat was ook een probleem en past weer niet bij vermogensbeheer. Hoe dan ook, van alex mag niet gezegd worden dat ze geen visie hebben.

Wellicht herinnert u zich nog dat fameuze Maastricht-onderzoek onder de alex-beleggers waar de professoren hard afrekende met de mythe dat de particuliere belegger geld verdient. Dus moet een vermogensbeheerder, het ambitieniveau van alex, iets verzinnen en de visie om zo min mogelijk verlies te lijden, in deze tijden van cholera met steeds weer terugkerende crisis en bearmarkten lijkt me zeer passend. Het is in ieder geval uniek, want geen enkele andere vermogensbeheerder heeft zich hierop gericht. Alternatieven die traditionele partijen aanbieden zijn o.a. aantrekkelijke thema's die zich op lange termijn moeten bewijzen, maar waar u vooraf moet vertrouwen. Anderen schuiven bekende Nederlanders naar voren die u vooral aansporen kritisch te zijn.
Over commitment gesproken.

Nee, dan alex, die zijn vermogenstarieven afstelt op winst en verlies voorkomt. Verliesnemen als handelsmerk. Vermogensbeheer begint bij vermogensbehoud!
Ongetwijfeld moet deze formule bijgeschaafd worden, maar in ieder geval qua idee, misschien minder qua uitvoering, is het erg geloofwaardig. En dat is heel wat waard in deze wereld.

Als laatste nog even het cultuurelement. Wat is de achterliggende cultuur bij alex en binck die geleid heeft tot deze vorm van vermogensbeheer? Anders dan de eerstgenoemde Investment Engineers, zijn de professionals bij alex geen ingenieurs of andersoortige specialisten, maar handelaren. Het oude AOT klinkt in de moderne organisatie voort. dat is ook te merken aan producten als The Order Machine.
De oude wereld van fundmanagement zoals bij the investment engineer gaat uit van vermogens- "opbouw." Ingenieurs denken niet in termen van handel, van korte termijn en van verlies nemen. Zij gaan voor het grote "gebouw".
Het vraagt niet zozeer om lef om dit concept om te draaien, het is veel meer een kwestie van een ander bouwjaar. alex is jong en heeft zich in de crisis staande gehouden.De oude wijsheid van vermogensgroei volgens buy-and-hold is niet meer van deze tijd.
En handelaren weten dat. Die denken anders dan ingenieurs; naast opbouwen, weten handelaren dat ze een oud gebouw soms moeten afbreken. Asset strippen en doorverkopen. Dat is een handelsmentaliteit. En bij vermogensbeheer dan kom je uit op af en toe verliesnemen. volgens psychologen Hét thema waar beleggen om draait.
Bij alex vermogensbeheer weten ze dat. Nu wordt het tijd dat de oude garde - zoals de VEB man - dit ook gaat begrijpen.

.. Inmiddels neemt de investment engineer een groter belang in Binckbank, het zou me niets verbazen als dit is om te bespioneren hoe de nieuwe vermogensbeheer formule precies werkt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa