Spanje als probleem, Europa als oplossing

De geschiedenis herhaalt zich clichématig. De Spaanse filosoof Ortega y Gasset schreef in 1914 al over het probleem en de oplossing; Spanje is het probleem en Europa de oplossing. Hij doelde op de culturele achterstand in Spanje dat zich meer zou moeten richten op het meer moderne Europa.

Sindsdien is er veel veranderd en veel gelijk gebleven. Spanje is nogsteeds verdeeld in autonome gebieden die elkaar bestrijden. Een interne Spaanse markt is er nooit gekomen. Waarom zou - als het communitaire model in Spanje niet gewerkt heeft over de jaren heen - Europa wel werken? En waarom is Spanje voor Europa; puur omdat het de Spaanse problemen kan oplossen, hetgeen ze zelf niet kan.

De Spaanse Trots moet het ontgelden en terecht - lijkt me - is er een skeptische blik uit het noorden, v.n. Duitsland.

Vertrouwen is een product van cultuur. Naarmate er meer geïnvesteerd wordt in cultuur zal het vertrouwen toenemen en daarmee de economie groeien. Maar in Spanje is dat vertrouwen er nooit geweest. Nu wordt dat pijnlijk duidelijk. Bankia had aanvankelijk 3 miljard nodig, toen 9, 15, 19 en nu 23,5. Maar zelfs dat gelooft men in het Noorden niet meer. En Hoe staat het met de rest van de sector en andere instellingen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa