Risk management: impulsief of disciplinair?

Wat denkt u van het profiel van een riskmanager, is dat iemand die met de laatste trends en mode meedoet of iemand die afstandelijk de ontwikkelingen beschouwt en rustig aantekeningen maakt in zijn boekje?
Is het iemand die impulsief de risk-parameters bijstuurt voor een beter ondernemingsresultaat of stelt hij zijn methode stapsgewijs bij afhankelijk van de ontwikkelingen buiten?
Is een riskmanager iemand die disciplinair handelt, pur-sang of laat hij zijn agenda afhangen van de waan van de dag?
Ergens is er een trade-off tussen de interne visie van deze manager en de marktontwikkelingen. Naarmate de weersomslag buiten heftigere vormen dreigt aan te nemen, hoe meer de risk manager op de rem wil staan.

Maar de risk manager is ook iemand die geen onrust mag zaaien, of is dat dan weer de rol van de CEO die altijd het laatste woord heeft?

Gaan bij een flash-crash alle lichten op rood, of kijkt de risico-agent het nog even aan? Heeft hij een duidelijk criterium wanneer het sein van groen naar oranje overslaat, of kan het signaal morgen rood staat terwijl het nu nog groen doorgeeft?

Zomaar wat gedachten na een onverwachte - impusieve - marginwijziging.

-- 13 juli 2012.
Ook tijdens het zien van de Tour de France - in de vaak gebruikte vergelijking tussen sport en management - blijkt risico-management niet altijd een kwestie van common-sense. Hoe is het mogelijk dat bijna een hele wielrenploeg (en dan ok nog de Rabobank, waar ze alles over risico en risk-management weten) uitgeschakeld wordt door een valpartij waar het hele team bij betrokken is. Nooit van spreiding gehoord?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa