Aperam

Tom Muller helpt de belegger op weg bij de keuze tussen Arcelor en Aperam:

... een nieuwe naam in de staalsector naast moederbedrijf Arcelor.
Aperam is wereld wijd nr. 6 in de roestvast staal markt met een jaarlijkse productiecapaciteit van 2,5 mln ton in de markt van ruim 30mln ton en met een marktaandeel van 25% in Europa. Het concern heeft vijf fabrieken in Europa en een in Brazilië. Het grootste deel van de eigen productie / omzet vindt plaats in Europa en 27% via de fabriek in Brazilië. De omzet bestaat voor 80% uit roestvast staal, 11% elektrisch staal en 9% nikkellegeringen en specialiteiten. Afnemers zijn vooral industriële bedrijven.
De wereldmarkt wordt gevormd door China met 37%, ontwikkelde landen 31% en de industriële wereld 32%. De groei van de jaarlijkse omzet komt grotendeels tot stand in de ontwikkelende landen en China, terwijl er in de industriële wereld sprake is van een lichte inhaalvraag en matige normale vraag. In de markt is er sprake van overcapaciteit vooral in Europa, waarbij de bezettingsgraad ruim onder de 80% ligt. Na een sterk eerste halfjaar in de industrie in 2010, en vooral 2e kwartaal, is de gang van zaken in het tweede halfjaar duidelijk minder zowel door seizoenmatige lagere orderontvangst als margedruk.
Aperam is bezig met een groot herstructureringsprogramma teneinde de jaarlijkse kosten terug te brengen met $ 250mln. Ik verwacht in Europa in de komende twee jaar een consolidatieslag ter beperking van de kosten /capaciteit. De marktleiders TKS(Thyssen Krupp) en Acerinox zullen hun strategie verder gericht houden op internationale expansie (Verenigde Staten resp. Azië) en bij de daarop volgende partijen zoals bijvoorbeeld Outokumpu en Aperam lijken consolidatie maatregelen waarschijnlijk...
ArcelorMittal begint naar mijn mening betere marktomstandigheden in het voor hen relatief belangrijke Europa te zien... Als wereldwijd veruit nummer een in de staalsector en met een hoge kasstroom bouwt Arcelor gestaag de eigen voorziening van ijzererts (60% van totaal) en cokeskolen (30% van totaal) door eigen mijnen uit en versterkt daarmee de leidende positie in de sector. Hoewel de voor Arcelor belangrijke afnemerssector, de bouw, in Europa en de Verenigde Staten nog niet duidelijk verbeterd lijkt een herstel ook daar waarschijnlijk.
...

Zelf vind ik het een mooi stukje marketing: aandeelhouders van Arcelor krijgen voor elke ... (ik dacht 65) aandelen een aandeeltje Aperam. Het verkopen van een klein pakket heeft dan geen zin en zo blijft automatisch de naam Aperam in menige portefeuille: Een goede zet lijkt me, behalve als de koers daalt en de som minder is dan het oude Arcelor. Een website van het nieuwe Aperam heb ik nog niet gezien; zoeken op de naam leidt automatisch nog naar moeder Arcelor (Europe).  Het deert ook blijkbaar niemand.
Dit zijn duidelijk andere tijden dan toen Hoogovens nog genoteerd stond. Enkel het verschil in naamgeving al: HOOGOVENS of Aperam. Wie wil nu een Hoogoven in portefeuille? Maar een Aperam, die kan er wel bij...

Overigens zijn dit de productiecijfers van concurrent Acerinox (ton roestvrijstaal):

2002: 1761
2003: 2195
2004: 2329
2005: 2242
2006: 2588
2007: 2310
2008: 2044
2009: 1806


-
Inmiddels (juli 2011) heeft Aperam een eigen website en heeft ze kernwaarden gedefinieerd (leadership, agility en ingenuity). Echter niet de hele website is nog onafhankelijk gepositioneerd van het moederbedrijf Arcelor Mittal: de link naar stainless steel Europe verwijst direct naar Arcelor: http://www.arcelormittal.com/stainlesseurope/

--
20 september 2011.
De Fransman Philippe Darmayan wordt de nieuwe topman van Aperam, de afgesplitste roestvrijstaaltak van ArcelorMittal. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend.
Darmayan volgt, per 1 december, Bernard Fontana op. Laatstgenoemde wordt topman wordt bij de Zwitserse cementfabrikant Holcim.
Darmayan is sinds januari 2005 de topbestuurder van de Distribution Solutionsdivisie van ArcelorMittal. Hij begon bij Arcelor in 2002. Daarvoor werkte hij onder meer bij Pechiney Group. (Bron: IEX)

Voor Aperam is het vertrek van Fontana ongetwijfeld een onverwacht verlies. De CEO heeft nauwelijks een jaar de leiding over het bedrijf kunnen voeren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa