Late Bloomers (Rich Karlgaard)

Late Bloomers, The power of patience in a world obsessed with early achievement, is een boek van Rich Karlgaard. 


Hij toont de keerzijde van de waardering in onze cultuur van het wonderkind. Deze early bloomers zijn rond hun dertigste al miljonair, hebben dan al best-sellers geschreven of andere topprestaties gehaald waar de meeste mensen enkel van dromen. Maar het brengt ook jonge kinderen in problemen. De preformancecultuur waar spelen plaats moet maken voor keiharde concurrentie en waar kinderen die niet mee kunnen, losers worden genoemd heeft als neveneffect dat er veel klachten over mentale gezondheid verschijnen.

Maar,... zo schrijft de auteur, kinderen worden nu eenmaal op verschillende leeftijden volwassen, of worden pas "wakker," rond hun dertigste. Zij die worstelen met hun ontwikkeling tussen 18 en 25 worden opgehouden in een post adolescence: niet al hun hersen-activiteiten zijn volledig ontwikkeld.

Het is daarom beter o te spreken van emerging adulthood. De periode in onze cultuur waar het steds langer duurt voordat jongeren volwassen worden. Dta is een goede ontwikkeling, want de maatschappij vraagt steeds meer van jongeren.

Echter het hoeft geen probleem te zijn om op later leeftijd tot bloei te komen. De hersenen blijven ich ontwikkelen. Crystallized intelligence blijft zich zelfs ontwikkelen tot rond iemand zeventig wordt. Dat is de intelligentie als aggregatie van alle kennis die deze persoon verzameld heeft gedurende zijn leven.

Carrrieres zouden dus beter afgesteld moeten worden op deze bevinding dat mensen zich blijven ontwikkelen. Minder salaris op hogere leeftijd, maar ook minder ontslag om jongeren die zich veel uren willen blijven draaien, terwijl de oudere garde het rustiger aan gaat doen.

IEdereen kan een eigen pad kiezen en los komen van deze cultuur die jongeren favoriet houdt, en ouderen afschrijft (min vertaling). Late bloomers moeten zichzelf wel zien her uit te vinden, op latere leeftijd. Hetgeen niet altijd eenvoudig is. Soms moet je echt iets opgeven, als een doodlopende weg die niet de jouwe lijkt geweest te zijn. En opnieuw beginnen. Ook op latere leeftijd.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?