Overschatte mensen

Voor wie het deze vakantie - tijdens het zomerreces en in de zoektocht naar luchtige visies op de mainstream ontwikkelingen - ontgaan is, kwam Herman Brusselmans met dit unieke fenomeen: overschatte mensen. Ik las als eerste Muhammed Ali:
...
De zogenaamde beroemdste bokser aller tijden is Cassius Clay, die geboren werd in een achterlijk gezin in Louisville, Kentucky. Z’n vader werkte op de textielfabriek als manueel katoenversnipperaar, en z’n moeder zat de hele tijd thuis op een houtje te bijten en haar buurvrouwen te ontvlooien. Cassius groeide op voor galg en rad, ontwikkelde zich tot een volleerde analfabeet en sloeg nagenoeg elk joch dat z’n pad kruiste in de vernieling. Zodoende werd hij bokser. Hij deed het niet slecht, liet een spoor van halve lijken en mannen in coma achter zich, en ja hoor, bij gebrek aan goeie tegenstanders werd hij al gauw wereldkampioen. (revu.nl)

Ik las de column zo vlak na de historische herdenking aan de match of the century tussen Ali en ... Frazier (?) En stond tijdens dezelfde  komkommertijd zijn biografie met nieuwe aandacht in de krant. En precies dan lees je een heel ander verhaal, van veelschrijver HB:

... Hij liet zich ook buiten de ring opmerken: ... en ten derde – het ergste van al – door toe te treden tot de vermaledijde Nation of Islam, z’n naam te veranderen in een moslimnaam en zich te laten dopen tot soenniet. Hoe slecht van inborst kan je zijn? Als christelijke jongeman je bekeren tot de islam, iets malafider bestaat er niet.

De literaire exactheid waarmee Brusselmans schrijft is opmerkelijk en dat trekt je als lezer extra in het verhaal en doet je opnieuw denken aan de waarheid waarin je al die tijd geleefd hebt. Opeens is er iemand die laat zien dat de figuurlijke keizer geen kleren draagt. Zoiets.

Na deze geweldige hit las ik diverse andere overschatte mensen waaronder Arnon Grunberg, Eva Jinek, maar ook Napoleon en Johan Cruijff. Pardon, onze Johan Cruijff overschat? Dat is juist het grappige aan het idee. Halverwege de lijst staat (natuurlijk) ook Brusselmans zelf.

april 2020
Waarom is dit zo'n aardige insteek concept? Iedereen heeft voor hem wel een overschat persoon, voor de een is de Mark Zuckerberg (miljardair, facebook "oprichter") voor de ander Bill Gates of beiden. De een vindt Gates een geweldige uitvinder (of Steve Jobs) voor de ander is het een personage dat al het kwaad van het kapitalisme symboliseert: via een slinkse manier zorgen dat je alleenheerser wordt en de competentie uitschakelt.

Zelf vind ik het concept overschatting een typisch cultuurelement. Cultuur en groepsprocessen bestaan bij gratie uit wat de massa doet en die massa beweegt soms emotioneel achter een idool aan waarbij overschatting een essentiële rol speelt. Zonder die overschatting is er geen emotie en geen toestroom van de crowd. Tot het moment wanneer de hype over de top is en dan gaat de massa op zoek naar een onderschat fenomeen. Tot die weer buitenproportioneel wordt opgeblazen.

Het aardige van Brusselmans is dat hij een zeer kleine niche vertegenwoordigt. Hij kan dus tegengeluid laten horen zonder dat het stoort, want niemand neemt hem echt serieus (meent hij het echt?). Het is maar een schrijver.

--
2009/10/herman-rust-even-uit.html

--
In zijn roman Kaloemmerkes in de zep, gebruikt hij vier keer de term "overschat" drie keer bij artiesten, Elias Canetti (Canetti is een zeer overschatte schrijver, blz 44), Bob Dylan (de meest overschatte eikel van deze en vorige eeuw, blz 145), Herman Brood (nog zo'n overschat figuur blz 146) en een keer voor de Griekse eilanden (die Griekse eilanden zijn zeer overschat, blz 123).

--
10 janauri 2017, Trump tweet, over overschatting (one of the most over-rated actresses in Hollywood ... op reactie op haar allusie aan zijn beleid / optreden):


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?