Toppers even voor de klas

Topbedrijven leggen loper uit voor leraar:
Uitblinkende academici die na hun opleiding twee jaar voor de klas gaan staan, krijgen gegarandeerd een topfunctie bij een grote Nederlandse multinational.
Het ministerie van Onderwijs heeft daarover afspraken gemaakt met Philips, Shell, Ahold, DSM, Akzo Nobel, KPN en ABN Amro. Het leraarschap moet hierdoor aantrekkelijker worden voor mensen met een universitair diploma.
Nog dit najaar begint de proef 'Eerst de klas' met twintig net afgestudeerden. Zij geven een jaar lang drie dagen per week les en staan in het tweede jaar vier dagen voor de klas. Tegelijkertijd halen zij hun eerstegraads onderwijsbevoegdheid zodat ze in alle klassen van het middelbaar onderwijs kunnen lesgeven. Ook volgen zij een leiderschapsprogramma dat hen klaarstoomt voor hun toekomstige baan in het bedrijfsleven. Blijkt de proef een succes, dan mogen meer alumni het traject te volgen.
Met uitblinkende academici voor de klas moet het aanzien van het lerarenberoep worden verhoogd. Het ministerie hoopt dat meer academici worden verleid tot een carrière in het onderwijs. Dat is hard nodig omdat het lerarentekort de komende jaren sterk oploopt. Door de vergrijzing gaan veel docenten binnenkort met pensioen. Er studeren niet genoeg leraren af om die uitstroom te compenseren.
Bovendien blijkt uit gisteren verschenen onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dat één op de tien leraren overweegt uit het onderwijs te stappen. Zij zijn ontevreden over de werkdruk en krijgen te weinig respect van hun leerlingen.
De Algemene Onderwijsbond vreest dat 'Eerst de klas' nauwelijks bijdraagt aan het terugdringen van het lerarentekort. Daarvoor zijn structurele maatregelen nodig, meent de bond. Het ministerie erkent dat deze proef niet dé oplossing is, maar er wordt meer gedaan. Zo hebben onlangs duizenden mensen die niet voor de klas staan maar wel een lesbevoegdheid hebben een brief gekregen met de oproep terug te keren in het onderwijs.

Maar dan, de toppers gaan na twee jaar weg, en hoe gaat het dan verder in onderwijsland?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa