Microsoft boekt voor het eerste lagere omzet

REDMOND - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft kondigde vorige week een opvallende primeur aan: voor het eerst in zijn geschiedenis zag het bedrijf zijn jaaromzet dalen. De softwaregigant staat van alle kanten onder druk, door de recessie, de concurrentie van Google en de opkomst van goedkope computers.
Microsoft behaalde in het boekjaar 2008/2009, dat eind juni werd afgesloten, een omzet van 58,4 miljard dollar. In het jaar ervoor kwamen de inkomsten nog 2 miljard dollar hoger uit.
Bijna bij alle activiteiten van Microsoft daalde de omzet. Het bedrijf verkocht tegen lagere prijzen minder softwarelicenties en Xbox-spelcomputers. Op internet, waar Google de dienst uitmaakt, daalden de opbrengsten uit de verkoop van advertenties.
Veel bedrijven zijn in zwaar weer gekomen door de economische neergang, maar de tegenspoed voor Microsoft is opvallend. Het bedrijf liet sinds zijn oprichting in 1975 eigenlijk alleen maar groei zien. Zelfs in tijden van recessie kon het rekenen op een stabiele inkomstenstroom uit software voor het starten van en het werken met computers.
In april bleek al dat de klad erin zat. Microsoft moest toen zijn eerste omzetdaling in een kwartaal bekendmaken. Het concern verklaarde zwaar te lijden onder de verminderde verkoop van computers, waardoor er minder softwarelicenties werden verkocht. Het afgelopen kwartaal zag de divisie die verantwoordelijk is voor het besturingssysteem en vlaggenschip Windows, de omzet met 1,25 miljard dollar dalen tot 3,1 miljard dollar.
Niet alleen lagere computerverkopen raken Microsoft. Het bedrijf heeft ook omzet zien wegvloeien doordat consumenten meer goedkope computers kopen die geschikt zijn voor een beperkt aantal taken, zoals het surfen op internet. Op deze zogenoemde netbooks is veelal Windows XP geïnstalleerd. Licenties voor deze besturingssoftware zijn veel goedkoper dan die voor Windows Vista, het besturingssysteem dat Microsoft begin 2007 introduceerde, maar dat niet kan draaien op de netbooks.
Microsoft komt in oktober dit jaar met de opvolger van Vista, Windows 7, dat wel geschikt is voor alle computersystemen, dus ook voor de kleinere computers. Het concern verwacht echter geen enorme impuls van het nieuwe besturingssysteem. Het wachten is vooral op een verbetering van de economische omstandigheden, zo maakte financieel directeur Christopher Liddell duidelijk bij de presentatie van de jaarcijfers.
Microsoft richt zich nu vooral op het terugdringen van de kosten. Het bedrijf besloot in januari al vijfduizend banen te schrappen. Krap bij kas zit Microsoft nog lang niet. Het afgelopen jaar kon het bedrijf, ondanks de zware tegenwind, nog een nettowinst van bijna 14,6 miljard dollar boeken. Dit is wel bijna 18 procent minder dan een jaar eerder.



Veranderingen. Microsoft is nog uit het andere tijdperk, uit het pre-internettijdperk. En pas nu komt de eerste omzetdaling boven water. Dat kan komen omdat men - de consument - wacht op het nieuwe OS en de koop heeft uitgesteld, of omdat nu pas echt de veranderingen duidelijk worden. Veranderingen gaan traag.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa