Cultuur als voedingsbodem (voor bv. zonne-energie)

Cultuur is als een soort voedingsbodem. Je kan het vergelijken met een stuk land waar mensen hun producten op verbouwen. Het ene land is vruchtbaar, het andere land ligt nog braak. Zo is het landschap van Sillicon Valley ooit een braak stuk grond geweest waar steeds meer technologische bedrijven zich gingen huisvesten. Er ontstond een voedingsbodem waar technologie wel op gedijt.

In sommige landen leggen ze onder de stoeptegels geen zand maar cement zodat er geen onkruid kan groeien. Dat lijkt een dure oplossing vooral wanneer die trottoirs vaak opgebroken moeten worden, dan kan je beter zand als bodem nemen.

In het nrc van () staat een verhaal dat meiden eerder met elkaar zoenen dan jongens onder elkaar. "Er is tussen meisjes toch meer contact, ze praten meer met elkaar, gaan nauwer met elkaar om. en dan is de stap van een omarming naar een zoen klein..." Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar als groep (en dus als cultuur) verschillen de jongens en meisjes erg van elkaar. De voedingsbodem waar meisjes op lopen verschilt van die van die van de jongens.

En waarom groeien er in Nederland en Duitsland zo enorm veel zonnecellen? Ze schieten letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Iedereen heeft wel een zonnecel op zijn dijk. Lijkt het. In vergelijk met Spanje waar er nauwelijks zonne-energie bestaat. Ja IKEA heeft op haar parkeerterrein de daken gebruikt voor zonnepanelen, maar dat is een uitzondering. Er is geen zonne-energie in Spanje.
Zon is er wel overigens. Behoorlijk wat zon.
Wat is het element in de voedingsbodem dat in Nederland die zonne-energie opbloeit? Innovatie? Nederlanders zijn innovatiever dan Spanjaarden en dus eerder met alternatieve energie?
Subsidie door de overheid? Of toch het spaar-element, Hollanders zijn spaarders en dan is de stap van sparen naar energie-sparen niet zo groot. Het voedingsbodem-element is spaardrift en dat stimuleert besparen op energie. In Spanje heft de conservatieve regering - die banden heeft met de grote energiebedrijven - een belasting op zonne-cellen: je mag zonne-energie geïsoleerd gebruiken (dus als zonne-boiler), maar wanneer je de elektriciteit op het netwerk aansluit moet je belasting betalen! De grote energieproducten in Spanje hebben de macht.

Deense bedrijven veroveren de Nederlandse markt met windmolens. Er is in Denemarken meer wind dan er zon is in Spanje. En daar blijkt de voedingsbodem vruchtbaar.

--
2016/01/het-gevaar-van-monocultuur.html

--
Voor menig schrijver is zijn verleden ook een soort voedingsbodem.
"Tonio is de voedingsbodem," zes jaar na de dood van haar zoon Tonio schreef Mirjam Torenstreich een nieuw boek. 'ik wilde het dit keer luchtig houden, datis me niet gelukt.'" ... ds toch via een omweg, onbedoeld en zonder dat ik het door had, blijkt Tonio verbonden met dit boek, als door een navelstreng. Tonio is de voedingsbodem." (nrc 27 aug 2016)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa