Verzekerd beleggen bij Aegon

Een mogelijk probleem bij Aegon is dat ze zelf niet precies helder hebben wat ze nu zijn; wat is hun identiteit: verzekeraar of belegger? Of beleggen ze omdat ze als verzekeraar optreden? En beleggen ze "zeker" of verzekerd of juist speculatief? Deze laatste vraag is intuïtief eenvoudig te beantwoorden, omdat een verzekeraar belegt om toekomstige verplichtingen garant te stellen. Maar uit de verslaggeving is dit niet eenvoudig te vinden: hoe groot is nu de portefeuille van Aegon precies en waar belegt ze in. Ergens ver in het verslag blijkt dan - als ik het goed zie, dat het merendeel in obligaties zit, dan nog wat in hypotheken en "een stukje" in aandelen. Aegon belegt "functioneel" in de zin dat de beleggingsconstructie afhangt van het doel.
met de recente kwartaalcijfers blijkt dan dat verzekerd beleggen de winst kan drukken. Geen verrassing volgens de CEO "dat hadden jullie kunnen uitrekenen" maar toch niet helemaal duidelijk.

De methode is niet nieuw, het gaat niet om een stijlbreuk of zo, maar Aegon wil wel in het licht van de tijdsgeest haar vermogen veiligstellen. het begrip hedgen komt dan ook op elke andere pagina van het jaarverslag voor. En voor de Effectiviteit van deze verzekering heeft het bedrijf ook een concept in huis: hedge effectiveness.
De niet gespecialiseerde lezer (ik) komt er echter niet uit. In Q1 van dit jaar blijkt deze strategie "286 miljoen te kosten" omdat de beurs in de VS in een kwartaal meer dan 10 procent stijgt "jammer dat men zich dat niet realiseert," zegt de CEO aanvullend. Teruglezend zie ik echter dat een dergelijke exercitie in Q3 van 2011 ongeveer hetzelfde bedrag heeft gekost (288 miljoen). toen daalde de beurzen naar ik meen.

Verzekerd beleggen. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Maar de vraag is werkt het? Weet de belegger bij Aegon waar ze mee bezig is, of kan hen amateurisme verweten worden (volgens artikel op FTM).

Ik kan hier geen uitsluiting over geven; de jaarverslagen zijn te onduidelijk en ik ben geen specialist op het gebied.

Cultuur.
Encourage a strong risk culture by stressing the company’s low tolerance for operational risk. This will help improve operational excellence and ensure the company treats its customers and other stakeholders fairly.

Qua cultuur is er een groot verschil tussen beleggen en verzekeren. Beleggen is sexy, verzekeren is saai. De amateur beleggers verliest regelmatig maar wordt op de been gehouden door die enkele klapper waardoor hij er in blijf geloven. Hij hoopt ooit de beurs en andere beleggers te verslaan met zijn performance. De verzekeraar is saai. Als een ambtenaar loopt hij langs de huizen en strijkt als een ambtenaar de premies op. Elke keer maar weer. Zo is hij verzekerd van een stabiel inkomen en weet hij door prudent vermogensmanagement af en toe een klant een grote premie uit te keren. De hoofdprijs zo u wilt.
Verzekerd beleggen zit daar een beetje tussen in. De functionele beleggers in de VS winnen 10% in het eerste kwartaal en tracteren op gebak. De hedgers gaan short (met welke delta dan ook) en verliezen fors. Zij zijn treurig. Nu in Q1 van 2012 (stijgende beurzen), maar ook in Q3 van 2011 (dalende beurs). Een belegger kan zich dan tenminste nog meten met de markt die ook verliest. Gedeelde smart. Maar wat doe je als verzekeraar die verlies lijdt in een neergaande markt?

Zelfs als de markt gelijk blijft betaal je als verzekerde belegger een premie die van de winst afgaat. De put verdampt, zonder dat de markt daalt. Dat is pas echt zonde.

Ergens wringt dit in de Aegon organisatie: aan de ene kant premies innen en profiteren van klanten die geen risico willen nemen (typisch voor de Nederlandse all-risk-cultuur) en aan de andere kant premies betalen om niet te verliezen op beleggingen.

Uit dat oogpunt twijfel ik aan de hedge effectiveness bij Aegon.

Als belegger voeg ik dit aandeel bij het lijstje bedrijven waarin ik uit principe niet beleg, puur omdat ik de business "niet begrijp."

--
Fair value items Results from fair value items amounted to a gain of EUR 52 million driven by positive results on the guarantee portfolio in the Netherlands, partially offset by negative results in the Americas and in the United Kingdom on hedges, due to higher equity markets.
(Jaarverslag 2012)
Full delta hedging of the US variable annuity guaranteed minimum income benefit back book.(JV 2012)
--
7 oktober 2016, Alex Wynaedts CEO van AEGON bij BNR, vertelt over de verandering bij Aegon als productaanbieder naar echte serviceverlener. Ipv lijfrentes bieden ze nu "financiële zekerheid". Het is duidelijk dat het experiment KNAB (bank als service) hier de voorloper van is geweest.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa