Er komt geen nieuwe beurscrash

Volgens John Kenneth Galbraith duurt het ca. twintig jaar voordat een belangrijke crash vergeten wordt door de markt. Hij schrijft dit in zijn boek "short history of financial euphoria."
Een van de grote vragen die beleggers nu bezig houdt is deze: komt er een nieuwe crash. Anderen scherpen de vraag aan met: wanneer zal de nieuwe crash komen. Twitter staat vol van uitingen omtrent het irrationale gedrag op de beurs en dat deze situatie - van nauwelijks economische groei, of zelfs recessie niet samen kan gaan met alsmaar stijgende koersen.
Het grote probleem met de situatie van nu is dat er al zo veel mensen verwachten dat er een nieuwe beurskrach komt. Laatst hoorde ik iemand zeggen: ik heb de financiƫle crisis niet zien aankomen, "en dat gebeurt me niet nog een keer." Maar ja, wat heb je aan die wijsheid, of ervaring?
Bijna iedere belegger die nu in de markt opereert heeft wel de crash van 2008, de daling van zomer 2011 of de flashcrash van mei 2011 (?) meegemaakt. Die ervaring zit nog in het collectieve beursgeheugen gegrift. De baisse van 1987 is of iedereen vergeten of heeft men gewoon niet meegemaakt. Het leeglopen van de internet-bubble sinds 2000 zit dan nog verser in het collectieve geheugen.

Tussen 1987 en 2007 zit precies twintig jaar.

Met al die oplettende beleggers, is het vanuit dat oogpunt - van sociale controle en marktpsychologie - ondenkbaar dat er weer een nieuwe crash komt. Niet een van een daling van 20% op een of twee dagen. Misschien wel een sluipende crash die moeilijker te observeren valt.

Qua statistiek is de kans ook niet erg groot dat er een nieuwe crash komt. Hoe groot is de kans, met de geringe set van dalingen uit het verleden (1929, 1987, 2000, 2007, 2011, ...) De laatste jaren lijkt de kans wel toe te nemen.

--
Toch is het thema beurscrash weer bijzonder actueel. Juist door die emotionele lading blijft het altijd actueel, te merken aan de diverse media die niet altijd gespecialiseerd zijn in financiƫn, zoals:
Trends. deze schrijft: De beurzen hebben de voorbije maanden een mooie rally gekend, maar in welke mate zijn ze bestand tegen een krapper geldbeleid en stijgende rentevoeten?
Opmerkelijk in deze analyse is dat het fenomeen crash geanalyseerd wordt a.d.h.v. rationele criteria. het ongrijpbare van het thema ligt echter veel meer in het irrationale. Het feit of een gemiddelde beurskoers historisch hoog of laag is - gerelateerd aan een koers-winst-verhouding zegt natuurlijk niets over een mogelijke daling op korte termijn, dan wel over echte paniek. Die paniek is op zijn minst toch wel nodig...

--
zie ook: wsj "when does a bubble spell trouble"

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa