Laat maar (even) zitten

Door het lezen van een jaarverslag leert u veel over een bedrijf. Maar ook het proces eromheen vertelt iets over een bedrijf en soms over de bedrijfscultuur in dit geval die van Vopak. Sommige bedrijven brengen snel een jaarverslag op de markt, anderen nemen daar iets meer tijd voor. In dit geval is het bedrijf niet alleen snel, maar doen ze ook mee met de vernieuwende vorm door het jaarverslag online beschikbaar te stellen.
De nieuwe mogelijkheid wordt met de nodige trots getoond. Wat in dit geval, maar ook vaker, direct opvalt is dat het traditionele jaarverslag in pdf bijna niet te vinden is. Doordat de nieuwe vorm automatisch een soort cateringssysteem biedt waarin de lezer zelf zijn verslag moet samenstellen, is aan het oude en traditionele pdf-document te weinig aandacht besteed. Veel lezer zitten niet te wachten op een vernieuwing en willen direct de pdf zien, zonder het eerst zelf te moeten samenstellen.

Dit onderscheid tussen innovatie en (behoud) van de traditie is vaker een probleem bij bedrijven. Al leidt dit op zich nog tot een cultuurissue.
Een mogelijk cultuurprobleem komt wel boven drijven bij het lezen van het pdf-document zelf. Daar blijkt dat de grafieken inclusief bijschriften nauwelijks te lezen valt. Navraag leert dat "dit een bekend probleem is." Een bekend probleem dat echter niet opgelost wordt. Dat is cultuur. Bij een IT-bedrijf of mediabedrijf zou dit niet gebeuren; dan komt er of een perfect uitziend verslag of GEEN verslag.
Maar bij Vopak dachten ze waarschijnlijk "laat maar zitten." En daar begint een cultuurprobleem; terwijl de professionals binnen de organisatie zich nog op de schouder kloppen over de innovatie online applicatie, denkt de lezer van het pdf verslag: "wat slordig."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa