HBO-Student versus universiteitstudent en toekomstige productiviteit

Studenten verdienen 5.000 euro per jaar bij
Rotterdam, 17 aug. De armlastige student verdwijnt. Studenten in het hoger onderwijs verdienden in het afgelopen jaar gemiddeld ruim 5.000 euro met een bijbaan of een eigen bedrijf. Zij werkten gemiddeld twee tot drie dagen per week, blijkt uit vanmorgen gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.Studenten in het hoger beroepsonderwijs verdienden meer dan universiteitsstudenten. Gemiddeld verdiende een hbo-student in 2008 bijna 5.700 euro bij, een universiteitsstudent 4.600 euro. De hbo’ers werkten meer uren per week en meer weken per jaar. Van de universiteitsstudenten werkte 83 procent in 2008 naast hun studie. Bij de hbo’ers was dat bijna 92 procent.
Oudere studenten werken meer uren en verdienen ook meer dan jongere. Wie langer over zijn studie doet, werkt doorgaans meer.
Onder de jongere studenten waren traditionele studentenbaantjes favoriet. 14 procent van deze groep werkte als winkelbediende, 11 procent stond in de horeca. Oudere studenten deden als bijbaan vaker iets met hun studie. Ze gaven les, werkten in de ict of als administratieve kracht.
Voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVB Gerard Oosterwijk denkt dat het verdiende geld deels wordt besteed aan kamerhuur. „Een kamer kost tegenwoordig gemakkelijk 350 euro”. Oosterwijk vermoedt dat hbo’ers minder actief zijn in het verenigingsleven, en daardoor meer tijd hebben om te werken.


Allereerst er er het verschil tussen de HBO- en universiteitstudent. De eerste werkt harder en meer. De tweede heeft "Dus" meer tijd om na te denken over zijn toekomstige werk. En dat kan de productiviteit ten goede komen.

Stel nu dat u als beginnend student op de arbeidsmarkt komt. U begint met minder kennis en zult al snel uw weg betreden met "oude" schoolse principes. De HBO-student is geneigd te snel ter zake te komen, te snel te doen, en minder tijd te nemen om te denken. Dat kan een nadeel zijn voor de toekomstige productiviteit.

Het gaat daarbij om de vorming. Die is natuurlijk nooit af, maar de student groeit wel naar een niveau toe, waar de productiviteit op een hoger plan kan komen. In hoeverre zitten die vroegtijdige bijbaantjes dus de toekomstige productiviteit in de weg. Heeft de (HBO) student daar al over nagedacht?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa