Google Wave

Google wordt steeds meer een bouwer van software en gaat daarmee Microsoft achterna die met het bouwen van software groot is geworden.
Het verschil met de huidige applicaties - waaronder het zojuist geïntroduceerde Wave - en die van microsoft is dat MS begonnen is met PC applicaties en Google met server-applicaties. De search-engine is daar het beste voorbeeld van. De hele wereld begon er gebruik van te maken, maar niemand kreeg inzicht in de zwarte doos die bij Google stond opgesteld.

Vervolgens kwamen de Office-achtige-applicaties - die ook op een centrale server werken, in tegenstelling tot de Office-software van MS. (MS gaat nu ook haar office-ware op de server aanbieden. Gratis).

In die lijn lijkt het nieuwe Wave vormgegeven; het bij elkaar brengen van (e-mail) functionaliteit op een centrale plek. Het lijkt daarmee op de Lotus (Notes, Dominio) toepassingen waar de diverse functionaliteiten van verzameld zijn, uitgebreid met de huidige die netwerk- en community-omgevingen stellen.
Wave behoort tot de zogenaamd collaboratieve-toepassingen, maar het gekozen ontwerpprincipe - zoveel mogelijk centraal verzamelen - doet veel meer denken aan de ouderwets hiërarchisch ontworpen toepassingen uit de tijd van de grote computers, de mainframes. Het (ontwerp) lijkt op een combinatie van netwerken-functionaliteit (decentraal) en beheersing van content(centraal) waarbij deze laatste centrale ideologie lijkt te overheersen.
De weerstand tegen Google-books in deze context. Ook daar gaat het om een grote partij die eerst alle boeken in de wereld gaat scannen (content) en vervolgens deze decentraal gaat verspreiden. De macht rond de content is daarbij de drijfveer voor het ontwerp.
Het probleem met MS over de jaren heen, was dat men geen inzicht kreeg in de source-code en men afhankelijk was van de standaard die MS bood.
Nu is het probleem van Google niet de geslotenheid van de applicaties, want die is open en toegankelijk. Maar als partij heeft ze steeds meer de macht naar zich toegetrokken, en het (wereldwijde) netwerk is afhankelijk van een enkele partij aan het worden.
Voorlopig is dat geen probleem. Google Office is gratis en heeft geleid dat MS Office gratis toegankelijk wordt. Maar hoelang blijft alles nog gratis? En wat is dan het alternatief. De zet van Murdoch laat zien dat deze trend gaat veranderen. En of we dan nog zo blij moeten zijn met centraal-ontworpen en aangeboden applicaties is maar de vraag.

--
5 augustus 2010:

Google trekt de stekker uit clouddienst Wave. Met Google Wave kunnen gebruikers met elkaar samenwerken in hun browser door middel van het uitwisselen van data.
Google laat in een blog weten dat de dienst bij het grote publiek niet voldoende is aangeslagen.
"Het gebruik van Wave is niet uitgegroeid tot de proporties die we graag hadden gezien”, schrijft Urs Hölzle, topman bij Google (Bron: Nu.nl).


--
Februari 2019: Google stopt met Google+. Destijds in 2011 was google plus opgestart als alternatief om met Facebook te concurreren. Dit is echter nooit gelukt. Na problemen met beveiliging nam Google het besluit om te stoppen met deze dienst. Vanaf maart 2019 is enkel nog de service beschikbaar voor bedrijven. Dat dan weer wel!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa