Japan en China veranderen

Japan verandert. Een ouder wordende bevolking, en jongeren die zich roeren.

De Japanse premier Aso heeft zijn verlies bij de parlementsverkiezingen erkend en zegt dat hij vertrekt als leider van de LDP. De LDP verloor enorm en ging in het Japanse Lagerhuis van 307 naar zo'n 100 zetels. De Democratische DPJ profiteerde en kwam uit op zo'n 300 van de 480 zetels. Aangenomen wordt dat leider Hatoyama de nieuwe premier wordt. De LDP is sinds de Tweede Wereldoorlog vrijwel onafgebroken aan de macht geweest. De kiezers verwijten de LDP een gebrekkige aanpak van de economische crisis. Toch wordt niet verwacht dat de DPJ een radicale koerswijziging inzet. http://www.nos.nl/nos/artikelen/2009/08/art000001CA2995647D27FC.html

In China leert men van de ervaringen in Japan.
In China is het sinds kort weer geoorloofd om meer dan een kind te krijgen.

-- 15 jaar later, nu dus, zou een goed moment zijn om dit krabbeltje over veranderingen in beide landen nog eens tegen het licht te houden...

Qua Japan is eer op literair vlak een belangrijke invloed opgestaan, in de figuur van (Murakami).

Qua cultuur (en cultuurverschillen) is er altijd rivaliteit tussen beide landen, een artikel uit 2016, schrijft hierover [waarom heeft Japan meer Nobelprijzen in de wacht gesleept]:
  • Japanse kinderen leren al op jonge leeftijd nieuwsgierig te zijn naar de natuur en de wetenschap. Ohsumi zelf zou hebben gezegd dat hij als kind gefascineerd was door insecten. Japanse mensen worden opgevoed met een gevoel van trots en verbondenheid met hun natuurlijke omgeving.
  • Chinese ouders geven te veel om de materiĆ«le tevredenheid van hun kinderen. Aan de andere kant worden Japanse kinderen aangemoedigd om onafhankelijk te zijn. Hoewel Japanse ouders doorgaans het collegegeld van hun kinderen betalen, wordt van Japanse studenten verwacht dat ze werken om geld te verdienen voor hun levensonderhoud en uitgaven.
  • Wetenschappelijk onderzoek in Japan is onafhankelijker en grotendeels vrij van overheidsbemoeienis. Japanse wetenschappers voelen geen druk dat ze hun baan zouden kunnen verliezen als ze tegenslagen krijgen in hun onderzoek, waardoor ze zich gedurende een langere periode volledig aan hun werk kunnen wijden.
  • Japanse wetenschappers hebben een veel bredere mondiale visie dan Chinese wetenschappers vanwege de frequente uitwisselingen met wetenschappers in andere landen. Japan beschikt ook over faciliteiten van wereldklasse voor wetenschappelijk onderzoek, sterk ondersteund door overheidsfinanciering... (https://qz.com/804735/china-has-complicated-feelings-about-japan-winning-so-many-nobel-prizes)
Ook is er een populaire Chinese auteur, negen op de all time Chinese ranglijst: 9. Yan Lianke, Born 1958 "Een van de grootste hedendaagse schrijvers uit China is Yan Lianke. Hij komt uit Henan, maar is verhuisd naar Peking. Veel mensen beschouwen hem als een kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Een van zijn bekendste werken is The Day the Sun Died, een directe kritiek op de onderdrukkende Chinese regering. Het verhaal gaat over bewoners van een klein dorp die in wezen slaapwandelend door hun leven gaan. Het leest als een soort horrorverhaal, maar het heeft veel relevantie voor wat er vandaag de dag in China gebeurt.(https://becomeawritertoday.com/best-chinese-authors/)

--

Er is ongetwijfeld meer. China is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de tweede wereldmacht, maar het demografische probleem van China lijkt blijvend, en zal India het land voorbijstreven qua inwoners...

wordt vervolgd. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?