Europa en een opsplitsing van België

Wat lost de splitsing van België op? Dat er gehoor wordt gegeven aan een gevoel van ontevredenheid, voornamelijk door de Vlamingen? Het solidariteitsgevoel is weg. De lage werkloosheid in Vlaanderen ca. 5% en de relatief hoge in Wallonië van rond de 12% kenmerkt het verschil in visie rondom een mogelijke splitsing.

Is Europa erbij gebaat, zou een volgende vraag kunnen zijn? Het kan een catastrofale precedent werking hebben op andere landen binnen Europa. Neem Spanje, waar de roep om autonomie al langer klinkt. Groot-Brittannië zou eenzelfde kant op kunnen gaan en Friesland misschien ook wel.

Waar hedendaagse bedrijven steeds groter lijken te worden door fusies en overnames, is het verschijnsel fusie tussen landen uitzonderlijk (Hong Kong is een voorbeeld, maar tegelijk ook een uitzondering). Splitsingen komen binnen bedrijven ook voor. Het huidige ASML was ooit onderdeel van PHILIPS en is zo beter tot zijn recht gekomen.

Geldt dit ook voor België? Willen "we" niet teveel vasthouden aan iets vasthouden (een staat) waar geen reden voor is anders dan de traditie? Het koningshuis vormt een knelpunt, en zo ook de hoofdstad Brussel. 

Brussel zou als opportune actie de hoofdstad van Europa gemaakt worden, als het niet langer van Vlaanderen of van Wallonië onderdeel uit zou maken. "Why not?" Amsterdam is geen Nederland, hoor je mensen vaak roepen. Het is internationaal, het heeft een eigen imago een eigen brand dat misschien wel sterk genoeg zou kunnen zijn om autonoom door het leven te gaan, net als Singapore; een stadstaat.

De splitsing als oplossing? Culturen zijn hechter als de groep waarbinnen de leden de cultuur delen kleiner is of homogener. Zo is er een professionele voetbal cultuur, of een medische cultuur die voor het begrip "transfer" heeft gezorgd. We mopperen even als Schneider vertrekt naar Spanje, maar we begrijpen het. Het is voetbal.

Als twee groepen te weinig delen, laat ze dan splitsen, net als een huwelijk dat niet "werkt." vasthouden om religieuze of andere redenen werken enkel in theorie. Hetgeen niet betekent dat twee partijen zomaar uit elkaar moeten gaan.

Het slechtste motief om te splitsen vind ik het huidige motief: geld, uitgedrukt in solidariteit. Dat is korte termijn denken.

Zou Europa het (de splitsing) aankunnen? Heeft de wereld een sterk Europa nodig -als mogelijk antwoord op andere grootmachten zoals China en de VS, of denken we daar niet over na?

Brussel als hoofdstad van Europa lijkt me een passend antwoord; kleinere staten in een groter Verband. Laat deze gedachte onder ons blijven; dat ze het niet horen in Spanje!

-- juni 2024. Toevoeging Foto, OPINIE ‘Kloof tussen Vlaanderen en Wallonië werd alleen groter’ schrijft de nieuwe hoofdredacteur, STIJN FOCKEDEY .


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa