Het patriarchaat van de dingen

 Das Patriarchat der Dingen, is een boek van Rebekka Endler, journalist, schrijver en podcaster, zo valt te lezen op haar eigen website.

In het boek beschrijft ze de de mannelijke mens de maat der dingen is. Bijvoorbeeld voor medicijnen en het testen daarvan. Een vrouwenlichaam zit anders in elkaar en kan anders reageren op geneesmiddelen, maar de norm is dat mannen getest worden. Of het testen van auto's. Dan blijkt dat de gemiddelde testpop meer lijkt op een man qua lengte en gewicht, dan op een vrouw ... met de gevolgen van dien.


Het verbaaste me, dat dit boek nog zo'n grote doelgroep en ontvangst heeft. Want ik krijg ook wel het idee dat we soms doorschieten...

Je hoort verschillende geluiden. het valt wel mee:

Het patriarchaat loopt ten einde, ziet Kaouthar Darmoni, de kersverse directeur van vrouweninstituut Atria. Nu moet iederéén de vrouwelijke waarden leren waarderen (Vk).

Maar voorlopig is nog niet de helft van de CEO vrouw (welk criterium laat zien dat de vrouwenemancipatie is voltooid?):

Er is in feite een heel nieuw onderdeel van de mensheid bij gekomen: de zelfbewuste, zelfstandige vrouw. De vrouw die niet meer in haar jas hoeft te worden geholpen, de vrouw die niet meer koket wacht tot ze een vuurtje krijgt van een man. De vrouw die haar eigen metaforische boontjes kan doppen, vaak een stuk beter dan de moderne man.

Dit wonder, waarvan we ons vaak nauwelijks bewust zijn, wil niet zeggen dat de emancipatie is voltooid – geenszins zelfs. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, voor hetzelfde werk. En in Nederland maken ze ook nog veel minder uren dan mannen doordat ze – meer dan in omringende landen – in deeltijd werken. Veel vrouwen doen slechtbetaald, tijdelijk werk in zorg en onderwijs.

Daar komt bij dat vrouwen nog steeds om allerlei redenen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Neem bijvoorbeeld de zwangerschap. ...

En het criterium? Zelf hou ik het voorlopig hierop: als de helft van de CEO’s van de grote Nederlandse multinationale ondernemingen vrouw is, is de emancipatie klaar. Maar dat zal in mijn leven niet gebeuren (MaartenOnline)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa