Politiek Kapitaal

De ontwikkeling van een maatschappij herkent men aan de ontwikkeling van de taal. Wanneer Kapitaal eenmaal is ingeburgerd krijgt het nieuwe toepassingsvormen. Hetzelfde gebeurde met termen als "resources," dat toegepast werd om organisaties te abstraheren en zo kwam het tot human resources.

Piketty toont zich in zijn boek als tegenstander van het gebruik van de term Human Capital, om de reden dat het "niet meetbaar is," in tegenstelling tot andere - concrete - vormen van kapitaal.

Betekent dit dat innovatieve taaloplossingen net zoals andere innovaties niet altijd beter zijn?

Wat we met een term als kapitaal benoemen is een soort van (on)zichtbaar niveau. Politiek kapitaal is een soort berg of schuur van opgebouwde mogelijkheden of kracht. Een vermogen.

Ik zag het gebruik van politiek kapitaal o.a. bij bespreking van de euro. Er is veel politiek kapitaal geïnvesteerd in de euro. "In het euro-project."
Op Wikipedia heeft men het bij political capital over goodwill. De redactie vraagt boven het artikel om extra "verificatie."

Zelf ben ik een voorstander van het gebruik van dit soort innovatief taalgebruik. de keerzijde is wel dat abstract taalgebruik concrete voorbeelden vereist. Wanneer iemand het heeft over politiek kapitaal dan mag je in hetzelfde artikel verwachten dat die voorbeelden opduiken.

Een voorbeeld verzinnen van politiek kapitaal is nog niet zo eenvoudig, maar ik denk dan bijv. aan de locatie van de ECB in Frankfurt, die centrale bank is daar gekomen door een politieke keuze. Economisch en rationeel gezien is de locatie van een Europese centrale bank irrelevant...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?