Social Engineering (cultuur)

Een ingenieur lost problemen op die vaak een technische invalshoek hebben. Meestal houdt de oplossing verband met iets dat gemaakt of  geconstrueerd wordt. Social Engineering is dan het oplossen van sociale problemen alsof het een mechanisme behelst. Inherent krijgt social engineering een negatieve betekenis mee. Een recent voorbeeld vond ik in een Spaanse krant over Spaanse problematiek. In Nederland lees je niet  veel over het fenomeen misschien omdat daar het meer neutrale begrip "de maakbare samenleving" gebruikt wordt. In het verleden. Het idee van de maakbare samenleving staat steeds meer onder druk. Sociale controle  is wel een bekend fenomeen.
De krant schreef over de veranderingen die binnenkort ingevoerd worden op de middelbare scholen. Daar verdwijnt het vak "Maatschappijleer", de Spaanse term voor het vak dat vier jaar geleden ingevoerd werd is: Educacion para la ciudania (epC). Het idee van de destijds linkse (PSOE) regering geleid door Zapatero* was om een seculiere opvoeding te geven aan de leerlingen die vanuit de traditie enkel een  katholieke scholing hebben genoten. Themas als gelijkheid tussen man en vrouw, het concept van abortus, eutenasie en dergelijke waren grotendeels taboe. En om dat taboe te doorbreken kregen de leerlingen op school kennis van homofilie en de achtergrond van een homo-huwelijk.
De nieuwe regering - rechts (van de PP en geleid door rajoy) - verandert het

schoolsysteem op meer punten maar heeft ook de gelegenheid gegrepen om "maatschappijleer" terug te brengen tot enkel een scholing van westerse waarden. Of iets dergelijks want de thematiek is nog niet precies bekend. Maar de krant - dus - gebruikte de term social engineering om het project van Zapatero met de grond gelijk te maken. De cursus  EpC had tot vele rechtszaken geleid, die zelfs tot Straatsburg opliepen. De algemene kritiek was dat de school zich tot kennis en niet tot opvoeding moest beperken. De vraag is of het geholpen heeft, om wat tegenwicht te geven aan de macht van de katholieke kerk in Spanje. En is het ondoorzichtige proces van kennis verspreiden van de kerk ook niet een vorm van social engineering?

Het cultuurelement is natuurlijk de manier waarop een organisatie (in dit geval de maatschappij van een land) dit vorm geeft. Elke organisatie wil dan wel een concreet doel bereiken dan wel fouten of problemen oplossen.

-- september 2024.

Wel bijzonder dat uitgerekend Zapatero met een neutrale opleiding maatschappijleer kwam en nu ca. 15 jaar later de vertrouwenspersoon van Maduro geworden is. Als ex-president van Spanje... Een speciale vorm van social engineering (afbeelding):

  • "de metamorfosis van Zapatero van internationale observator, tot vriend van Maduro," 29 september 2024, El MUndo.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa