Kosten-Baten Immigratie toch onderzocht

"Kosten immigratie toch onderzocht," schrijft Trouw. "Na PVV wil ook multicultureel instituut Forum duidelijkheid...."Meten is weten, zegt Sadik Harchaoui van multicultureel instituut Forum... Hij wil een kosten-batenanalyse van de immigratie laten maken... niet ... (om zich) op het politieke mijnenveld begeven, en evenmin de omstreden Kamervragen van de PVV beantwoorden. Maar ... om de discussie hierover te kunnen voeren met de feiten op tafel."

...In andere landen kan het nameljik wel: het zogeheten MIA-onderzoek (Migration Impact Assessment) bestudeerde .. acht recente studies uit landen als Groot-BrittanniĆ«, Duitsland, AustraliĆ« en Nieuw-Zeeland... en ’vertaalde’ die naar de Nederlandse situatie: „Dan kun je vrij harde uitspraken doen. Er is geen enkele reden aan te nemen dat het beeld in Nederland radicaal anders zou zijn”, zegt hij. „Tenzij Nederland in alle opzichten totaal anders is dan elk beschaafd land.”

De bedrijfsvariant hierop is de kosten-baten-analyse van een nieuw systeem, bijvoorbeeld: laten we onderzoeken of performance management per saldo positief uitwerkt voor het bedrijf. Dit kan een evaluatie zijn na een jaar of een pro-forma analyse alvorens de werkelijke implementatie.

En wat komt er dan - in het geval van een bedrijf - uit? Dat is afhankelijk of men het wil of niet; met KB-analyse kan je alle kanten op. Het probleem is o.a. hoe druk je niet tastbare kwalitatieve voordelen en nadelen uit in geld? Is alles te meten?

-- juli 2009

De PVV wil exact weten hoeveel geld allochtonen de staat kosten en hoeveel ze opbrengen. Het is de vraag of de ministeries meewerken aan deze kosten-batenanalyse. BRON: TROUW

-- november 2011. 
Inmiddels weten we dat de PVV een kosten-baten-analyse van de Euro wil onderzoeken. Daarmee wordt een ander aspect van kosten-baten-analyses helder: het is vaak een politiek instrument. Ook in bedrijven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?