Julio Alberto Poch

De Spaanse kranten noemen deze piloot gewoon bij naam: Poch. In Nederland wordt dit afgekort tot P. Waarom (1)?
Tragisch dat net Nederland deze piloot onder haar hoede had. Het Nederland dat altijd met het vingertje zwaait en met een Argentijns heden zit wat nu erg vervelend de buitenwereld in gelanseerd wordt; het verleden van Zorreguieta komt nu natuurlijk weer boven. Hoe erg is wat de vader van Maxima deed in vergelijking met deze piloot?
Dit verhaal zal wel een forse staart krijgen in de Nederlandse politiek.

Dat hij opgepakt werd in Spanje is geen toeval omdat het uitleververdrag van Spanje naar Argentinie eenvoudiger is dan het Nederlandse, werd me verteld.

Wat een verandering ook. Vlak voor zijn pensioen. Misschien dat hij zich daarom niet meer in kon houden. Wat sommigen zien als bravure toen hij trots vertelde over "zijn doodsvluchten," moet misschien gezien worden als angst voor wat nog in het vat zit. De confrontatie met je verleden vindt natuurlijk pas plaats bij pensioenering. Misschien heeft hij het wel zien aankomen.

Ik zie wel voor me hoe deze man in Argentinie wordt opgevangen. Niet met open armen, dat is wel duidelijk. En terecht lijkt me.

En dan het thema van de dubbele nationaliteit; Argentijn en Nederlander. Maar wat is hij nu echt? En in de ogen van wie? Een macho-Argentijn die loopt te brallen ("Pochen") over zijn ervaringen of de vrouwelijke Nederlander die zijn sterkste emoties voor zich houdt.
Interessant vraagstuk ook voor het immigratievraagstuk; wat is de genationeliseerde Nederlander van ... afkomst nadat blijkt dat deze een duister verleden heeft. In dit geval gaat het dus om een Nederlandse piloot met een oorlogsverleden.

Intrigerend blijft voor mij de vraag hoe hij dit verborgen heeft kunnen houden; bijvoorbeeld op dagen zoals in aanloop naar de trouwdag van Willem Alexander en Maxima; ik stel me dan voor:
- Julio, wat vindt jij nou van die Zorreguieta doen we daar niet erg makkelijk over. Die man was onderdeel van het regime? Wat vindt jij daar nu van?
"Ach, leven en laten leven, is mijn motto. Die oorlog is voorbij. En zo vuil was die nu ook niet. Je moet eens de andere kant horen."
- Nou vertel eens?

En dan zijn biografie, die onder de loep wordt genomen bij zijn intake als piloot.
"U heeft gewerkt als piloot in Argentinie, destijds tijdens de junta... De Fuerzas Armadas, heette dat niet zo..."
- Wat is uw vraag precies?
"Nou, welke rol had u daar?"
- Ik was gewoon piloot.
"Juist ja."

Men wist er natuurlijk van, net als Julio niet alleen de dag voor zijn pensioen een boekje open deed. Argentijnen kennende zijn die net zo open als Nederlanders gesloten zijn; ze leven pas op als ze kunnen converseren, praten en overleggen... Dat is hun volksaard. "De Argentijn" (die bestaat natuurlijk niet - dit is waar cultuuranalyse fout gaat), met Italiaans en Spaans bloed, is een perfecte verkoper. Te goed om in Nederland door de mand te vallen.

Als het moment daar is dat we dit kunnen relativeren, zal onze cultuur er rijker van worden. Het woord pochen zal een nieuwe (letterlijke) betekenis krijgen.

(1) Waarom? Hier wordt duidelijk dat bloggen iets anders is dan een journalistiek bedrijf. Vandaag (7 oktober) las ik in de krant dat Advocaat Spong Poch verdedigt: "ik heb nog niets dat op bewijsmateriaal lijkt gezien," zo opent hij. En natuurlijk als blogger veroordeel ik de man al voordat het bewezen is. Dat is een risico. Een dergelijk risico kan een krant niet nemen. Inmiddels echter wordt de naam Poch gewoon gebruikt in de media.

17 november 2009:OM: Julio P. vloog wel met mensen
Rotterdam, 17 nov. Het Openbaar Ministerie heeft in het huis van Julio P., de Nederlands-Argentijnse ex-piloot van Transavia, logboeken gevonden waaruit zou blijken dat hij wel degelijk vluchten heeft uitgevoerd met mensen tijdens de Argentijnse junta. Dat meldt de NOS.

P. heeft vorige maand in een Madrileense rechtbank betrokkenheid ontkend bij de zogenoemde dodenvluchten tijdens de dictatuur in Argentinië. Zijn advocaat Gerard Spong zegt dat P. in die periode (1976-1983) alleen straaljagerpiloot is geweest.
Eind vorige maand besloot de Spaanse regering om P. uit te leveren aan Argentinië. De Argentijnse justitie verdenkt de man van het uitvoeren van ‘doodsvluchten’ onder de militaire dictatuur van Jorge Videla. Hij zou betrokken zijn bij de dood van meer dan duizend mensen. P. werd sinds maart van dit jaar internationaal gezocht door de Argentijnse autoriteiten.
De 57-jarige P., sinds maart 1988 verkeersvlieger bij luchtvaartmaatschappij Transavia, werd in september opgepakt door de Spaanse politie op het vliegveld van Valencia.



3 december 2009:
Piloot Julio Poch heeft zijn voormalige collega's bij Transavia in november een brief geschreven waarin hij zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten tijdens het militaire regime in Argentinië ontkent.
Poch schrijft dat minstens één collega zijn woorden tijdens een feest op Bali met opzet heeft verdraaid tot een schuldbekentenis, meldt de NOS. Ook zouden zijn uitspraken zijn beïnvloed door alcohol en emoties.
Poch wordt ervan beschuldigd tijdens de militaire junta doodsvluchten te hebben uitgevoerd. Daarbij werden vijanden van het regime met helikopters en transportvliegtuigen boven de oceaan gedropt. hij werd in september gearresteerd in Spanje (Telegraaf)



14 december 2009:
Twijfel bij getuigen in zaak piloot Poch
Hoofddorp, 14 dec. Er zijn aanwijzingen dat de zaak tegen Transavia-piloot Julio Poch minder sterk is dan het Openbaar Ministerie liet weten bij diens arrestatie in september van dit jaar. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen en documenten waarover NRC Handelsblad beschikt.Archief - Staat vraagt niet om uitlevering van piloot Julio P. De zaak stoelt voor een groot deel op drie Nederlandse ‘kroongetuigen’, allen collega’s van Poch bij Transavia. Twee van deze kroongetuigen waren aanwezig bij een gesprek waarin Poch betrokkenheid bij de dodenvluchten zou hebben toegegeven. Een derde ‘getuige’ is naar de politie gestapt op basis van de verhalen van de andere twee. De verklaring van deze derde, indirecte getuige bevat echter feitelijke onjuistheden. Deze getuige zegt „nog nooit met Poch” te hebben gesproken.
Argentinië verdenkt Poch van betrokkenheid bij ‘dodenvluchten’ onder de Videla-dictatuur.
OM zegt in een reactie dat er „wel meer belastend bewijs” tegen Poch bestaat dan de getuigenverklaringen. „Geen van de getuigen heeft de beweringen gedaan zoals die door NRC Handelsblad worden aangehaald. Van onjuistheden in de getuigenverklaringen in het Nederlandse onderzoek is ook niet gebleken.” De Nationale Recherche zegt tegen familieleden en collega’s van Poch die contact met de getuigen zoeken, dat getuigenbeïnvloeding strafbaar is.
Tot nu toe stond Poch in deze krant vermeld als Julio P., maar zijn familie is overtuigd van zijn onschuld en vindt dat die P een crimineel van hem maakt.



18 december 2009 - uitlevering gaat niet door:
Nederland hoeft geen uitlevering Julio P. te vragen
(Novum) - Nederland hoeft Spanje niet te vragen oud-piloot Julio P. uit te leveren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten in een kort geding. De oud-Transaviapiloot wil in Nederland worden berecht en eiste daarom voor de rechter in Den Haag dat Nederland een uitleveringsverzoek zou doen.
P. werd in september op de luchthaven van Valencia in Spanje aangehouden en zit nu in een Spaanse gevangenis in afwachting van zijn mogelijke uitlevering aan Argentinië. Hij wordt ervan verdacht te hebben deelgenomen aan de zogenoemde 'dodenvluchten' ten tijde van de Argentijnse junta van 1976 tot 1983.
Volgens de voormalige piloot, die zowel de Nederlandse als de Argentijnse nationaliteit heeft, neemt Argentinië het niet zo nauw met de mensenrechten. Daarbij vormen volgens P. in Nederland afgelegde getuigenverklaringen van ex-collega's het meest zwaarwegende bewijs tegen hem, waardoor het voor de hand zou liggen dat zijn strafvervolging in Nederland zou plaatsvinden.
De rechter is het hier niet mee eens. Zo gelooft de rechter niet dat Nederland het belangrijkste bewijsmateriaal in handen heeft. Daarbij is volgens de rechtbank in Den Haag vooral de Argentijnse rechtsorde geschokt over de feiten waarvan P. wordt verdacht. Die feiten zijn gepleegd op Argentijns grondgebied en tegen Argentijnen gepleegd. "De slachtoffers en nabestaanden leven nog steeds in Argentinië en zullen het proces van dichtbij willen meemaken."
De rechter geeft nog wel aan dat het de Nederlandse staat zou sieren via diplomatieke kanalen te proberen een terugkeergarantie voor P. te bedingen om hier zijn eventueel opgelegde straf uit te zitten. Als reden noemt de rechter dat Nederland heeft geholpen bij de aanhouding van P. in Spanje, nadat Nederland zijn uitlevering aan Argentinië weigerde omdat hij ook een Nederlands paspoort heeft.


Toen werd duidelijk dat het bewijsmateriaal ontoereikend was. en...

2 november 2010, bericht het Parool:
De onderzoeksrechter in Argentinië zal de komende veertien dagen vier of vijf nieuwe getuigen horen in de zaak tegen de voormalige Transaviapiloot Julio Alberto Poch. Dat meldde advocaat Geert-Jan Knoops dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.
Volgens de advocaat zullen die getuigen via videoverhoren ontlastende verklaringen afleggen. De beschuldigingen tegen Poch zijn volgens hen onterecht.
De verdediging van de Argentijnse Nederlander Poch benaderde de nieuwe getuigen nadat zij zelf naar buiten traden met hun kant van de zaak, liet hij weten. ''De verklaringen zullen bepalend zijn voor het verdere verloop van de zaak'', aldus Knoops.
Poch zit vast in Argentinië op verdenking van deelname aan zogenoemde dodenvluchten tijdens de militaire junta in de jaren zeventig. Hij zou honderden politieke gevangenen in zee hebben gedumpt. (ANP)


5 november Pauw en Witteman:
Knoops verklaart dat de oorspronkelijke getuigen (Erik en ...) hun verklaring willen terugnemen en hebben spijt van dit alles en hebben niet verwacht dat dit zo'n impact zou hebben... Naar de advocaat luisterend blijkt het een groot misverstand te zijn... klinkt allemaal niet erg geloofwaardig...


15 januari 2011.
Dodenpiloot
Het is nu meer dan tien jaar geleden dat ik ’Garage Olimpo’ van regisseur Marco Bechis zag. Deze film beschrijft op een klinische manier, zonder emoties of commentaar, het lot van ontvoerde Argentijnen tijdens de militaire dictatuur.

Het is onmogelijk om je het lot van de mannen en vrouwen niet aan te trekken die in de martelkamers van Garage Olimpo werden gefolterd. Maar de echte wanhoop is pas bij de laatste beelden voelbaar: wanneer een militair vliegtuig met open laadruimte boven de oceaan cirkelt. Uit die gapende mond worden dan de nog levende en gedrogeerde opposanten in het water gedumpt.
Het is dit beeld dat me vooral is bijgebleven: de onmenselijke kilheid van de laffe executie. Daarom ook voelde ik een soort wraakzuchtige gerechtigheid toen een van die dodenpiloten in september 2009 in Spanje werd gearresteerd. Julio Poch, intussen Nederlander geworden en werkzaam als piloot bij Transavia, was door collega’s aangegeven. Hij was te loslippig geweest over zijn daden. Een symbolische arrestatie – er moeten nog tientallen van die piloten zijn die vrij rondlopen – maar wel de eerste in zijn soort.
Hulde voor de Transavia-piloten die, hoe zwaar hun beslissing ook, hun burgerplicht hadden gedaan. Na 15 maanden detentie is Julio Poch vorige maand uit een Argentijnse cel op borgtocht vrijgelaten. Justitie lijkt het bewijs tegen hem niet rond te kunnen krijgen. Een bekend verschijnsel als het om wandaden gaat die meer dan een kwart eeuw geleden zijn gepleegd. Wat het gevoel van onrechtvaardigheid er niet minder om maakt.
Deze week traden de twee piloten die getuigen waren van Pochs bekentenissen, uit de anonimiteit. Ze waren eerst bij Pauw en Witteman te zien en gaven de volgende dag een interview aan de Volkskrant. Ze vertelden over het pilotendiner in 2003 op Bali waar Poch het fel voor de toenmalige junta opnam – ’het was oorlog’ - en de dodenvluchten goedpraatte. En toen werd mijn onbehagen immens. Wat ik zag, hoorde en las uit de mond van de twee was een mengsel van emoties, morele verontwaardiging, subjectiviteit en slachtofferschap (de piloten hebben veel last gehad van hun actie en werden voor verraders uitgemaakt).
Maar ik hoorde en las niets over feitelijk bewijs. Poch, die altijd zijn onschuld is blijven claimen, heeft dus nooit in 2003 toegegeven dat hij zelf aan het stuur van die dodenvliegtuigen heeft gezeten. Hij sprak in algemene zinnen als toenmalige militair die dictator Videla kennelijk steunde: „We gooiden hen in de zee, ze verdienden het.” Wat de man uitte lijkt dus meer op een (politieke) opinie. Een weerzinwekkende, laakbare en inhumane opinie, dat wel. Een mening die me bijna doet kokhalzen. Maar geen bekentenis.
Ergens hoop ik dat er nog hard bewijs tegen Poch wordt gevonden. Want anders betekent dit dat je door een weerzinwekkende opinie tegenover twee collega’s te uiten, 15 maanden in een cel kunt belanden zonder dat ander bewijs tegen je wordt aangevoerd. Kafka herleeft.

-- 1 dec 2017.
Vrijspraak voor Julio Poch, "Rechtbank in Buenos Aires vindt te weinig bewijs, Elsevier"

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa