Typisch Nederland: Altice

Nederland is een land van regels en regeltjes. En Nederland is een aantrekkelijk land voor bedrijven om haar zachte fiscale regime. Maar ondanks al die regeltjes in Nederland is er niet automatisch sprak van een hoge kwaliteit. De regels maken het wel duur. Dat is gebleken aan een project als het PGB - het persoonsgebonden (zorg) budget. Typsich Nederlands.

Ook typisch Nederlands is dat er een bedrijf van enige omvang zomaar een notering krijgt in de Nederlandse AEX, maar op zich zou dat nog kunnen. De combinatie van de vele regels en de ontzonderlijke openheid van de nederlandse cultuur tov buitenlandse bedrijven zorgt echter voor de nodige problemen.
Zoals bij of met Altice. Het bedrijf dat sinds iets meer dan een jaar in de AEX opgenomen is en recentelijk - na continue koersdalingen sinds de notering in Amsterdam ook nog eens halveert in koers.
In Nederland kan dat. Je zou zeggen als belegger moet je weten waarin je investeert en zonder een jaarverslag te lezen mag je geen aandeel kopen. Aan de andere kant verwacht je van een primaire beursindex enige kwaliteit. In Nederland hoeft dat niet samen te gaan.

Altice - zo blijkt uit het jaarverslag van 2016 - heeft een negatief eigenvermogen. Een hele simpele regel uitgegeven door de autoriteit financiele market, zou kunnen stellen dat een bedrijf met een negatief eigen vermogen, niet in de hoofdindex van een land mag noteren. In Nederland mag dat blijkbaar wel:


Met alle gevolgen van dien misschien.

Aan de omzet van het bedrijf is te zien dat het een jong en hardgroeiend bedrijf betreft. Even hard groeit ook de schuld en het eigen vermogen (in het jaarverslag van 2015 1977 miljoen, in 2016 is dat gewijzigd in 1870 mln.) is slechts 3%. Welke authoriteit DNB, AFM heeft hier haar huiswerk niet gedaan? We hebben het tenslotte over de jaren na de financiele crisis, waar allerlei nieuwe regels in het leven geroepen worden om transparantie te bevorderen. Hier zou m.i. deze regel van een negatief eigen vermogen aan toegevoegd kunnen worden: "wanneer het EV van een bedrijf negatief wordt, kan dit bedrijf niet langer in de hoofdindex noteren." Een dergelijke regel zou beleggers wakker schudden, en duidelijkheid geven aan het management.

2017 was het jaar waar beleggers oog gingen krijgen voor bedrijven met hoge schulden, omdat de rente langzaam aan het oplopen is. Altice werd hier misschien het slachtoffer van. De beurskoers is nu ca. 8 euro en altijd nog hoger dan de notering begin 2014 bij de start op het damrak. Maar de koers is ook bijna een derde van de koers van het eind van vorig jaar (ca. 19).
Uiteindelijk is de belegger verantwoordelijk voor zijn beslissingen. Maar dan vraag je je in Nederland toch af, waar dienen al die regels voor zoals nu het mifid ii dat voor kleine zelfstandige financiele bedrijven aangeeft dat ze elke transactie moet verantwoorden. Een bijzonder zware norm, terwijl een willekeurige multinational nauwelijks solvabiliteitsnormen meekrijgt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa