De verbannen econoom

Vroeger las ik Economische Statistische Berichten (ESB), een blad voor ... economen (in opleiding) of dat in ieder geval verplichte kost werd beschouwd voor studenten. Het was een taai en saai blad vol met feitenlijkheden en wetenschappenlijk verantwoorden exposés dat duidelijk paste bij de tijd waarin ook intermediair nog een wetenschappenlijk getinte vorm had. De artikelen (van beide bladen) hadden een duidelijke focus en diepgang en het entertainment-element was nog niet geaccepteerd.

De wereld zag er toen nog redelijk transparant uit. De econoom al dan niet in opleiding had een wetenschappenlijke achtergrond en behooorde dus tot de groep (cultuur) van rationeel georiënteerde kenniszoekers. Daarnaast triomfeerde de amusementssector waarin zich ook hoogopgeleide professionals rondliepen, maar waar het domein vooral door minder wetenschappenlijke medewerkers werd bevolkt.

Inmiddels is deze strikte scheiding veel minder helder. De wereld draait door is een fenomeen dat in deze tijd werkt waar een hoog opgeleide wetenschapper een neerlandicus zich tot full time entertainer heeft ontwikkeld. In die rol komt wetenschap nogsteeds aan bod, maar alleen voor hen die zich nog zappend kunnen concentreren op wetenschap en diepgang. Zo krijgen we een uurtje microcosmos of vijf minuten borderline-kennis toegediend.

Het grote succes - daar gaat het hier om - is natuurlijk juist te vinden in die tweede populatie: zo is er de populaire presentator Matthijs, maar ook is er een populaire econoom Mathijs.

ESB is deels met haar tijd meegegaan en is zo te vinden op het internet. Echter, qua cultuur en imago is er niets veranderd. De echte ESB-er verdedigt haar professie en doelgroep door overlopers zwart te maken, dat zijn economen die zich in het populaire en zeer publieke domein begeven. En daar succesvol zijn.

Succes is een voornamelijk een emotie en emotie is nogsteeds een beetje taboe in de wetenschappenlijke wereld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa