Commerciële zonne-energie

De natuurramp in Japan slurpt alle aandacht op, de onrusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten ten spijt. Natuurproblemen winnen het al snel van cultuurissues.
Ik vraag me af wat voor mij - cultureel gezien - dichterbij staat: Japan en de Tsunami in het verre Oosten of Libië en de stille revolutie, hier precies aan de andere kant van de Middellandse Zee.

Logisch dat nu de kernenergiediscussie weer oplaait. Maar dat duurt niet lang. De natuur verliest het dan toch weer snel van de cultuur en we vergeten spoedig het bestaan van zwarte zwanen.

Ik ben geen kenner van zonne-energie, maar volgens mij is er één element waar  het bij zonne-energie op "stukloopt."

De productie van zonnecellen kan een stuk sneller en dus goedkoper. Dat ontdekte Michael Wank. Hij promoveerde maandag aan de TU Delft op zijn bevindingen.
Wank deed onderzoek naar zonnecellen uit het zogeheten amorf silicium, een ander silicium dan doorgaans wordt gebruikt. Hij ontwikkelde een productietechniek die aanzienlijk sneller is dan de huidige techniek. De machine die hij daarvoor gebruikte, is ook kleiner dan de gangbare machines.
'Of en wanneer deze techniek daadwerkelijk gebruikt gaat worden voor de commerciële productie van zonnecellen, weten we nog niet', zegt professor Miro Zeman van de TU Delft, de promotor van Wank. 'Het is nu de beurt aan de industrie. Die moet beslissen of ze hier wat mee gaat doen.'
Zonnecellen worden gebruikt om zonne-energie op te wekken. Dat is een duurzame, maar relatief dure technologie (Vk.nl).

Bij de TU in Delft weten ze wat opportunisme is. IJzer smeden als het heet is. Op de beurs gingen de nucleaire energie-aandelen (EDF,  RWE en E-on) onderuit en de "aanbieders" van alternatieve-energie (o.a. Gamesa) gingen evenhard omhoog. Vandaag. Maar hoe wordt zonne-energie een commercieel succes?

Het grootste probleem lijkt me het schaalprobleem, de reden waarom Shell ook terughoudend is. Zonnecellen die decentraal aangeboden worden bij nieuwbouwwoningen bemoeilijken het energie-beheersingsproces. Er zijn natuurlijk complete zonne "plants" maar die genereren toch maar (relatief) betrekkelijk weinig energie. Stel u heeft zonnecollectoren op uw dak en er komt een hagelbui waardoor uw panelen het begeven; wie is dan verantwoordelijk voor de reparatie? Het alternatief van niet-functionerende zonne-energie is traditionele energie.

Een van de grootste business-drivers van bedrijven is het nastreven van schaalvoordelen. Dat is traditioneel zo. En ik zie daar nog weinig verandering in komen.

--
Cultuur of natuur is in feite al achterhaald; het gaat al lang niet meer om de natuurramp Tsunami, maar inmiddels alleen nog maar om de (mogelijke) kernramp en dat is puur cultuur: de kerncentrale was getest op een aardbeving van minder dan 8 op de schaal van richter... Dat zijn menselijke beslissingen en inschattingen.

-- 22 mei 2012. Slimme zet.
De Nederlandse Energie Maatschappij gaat 'gratis' zonnepanelen leveren aan klanten die voor vijf jaar een energiecontract tekenen. Eind deze maand kunnen bestaande én nieuwe klanten panelen aanvragen. (bron: Trouw)

-- 11 juni 2012.
Een haalbare toekomst (Trouw, Joep Engels, © Thinkstock).
Zon, wind en waterkracht kunnen over veertig jaar voor 30 tot 75 procent in de wereldwijde energiebehoefte voorzien. Een positief geluid aan de vooravond van de grote milieutop in Rio....
... "Hij had een uitspraak van mij opgedoken uit 1973. Daarin sprak ik de verwachting uit dat zonnecellen - die toen een factor honderd te duur waren - in 2000, 2020 concurrerend zouden zijn. Dat zijn ze nu dus ook. Het is een revolutionaire prijsdaling geweest." Verbazing is niet de eerste emotie van Wim Turkenburg als het om hernieuwbare energie gaat... Turkenburg is een van de hoofdauteurs van een mondiale studie over de mogelijkheden van een duurzaam energiehuishouding in de wereld van 2050. Conclusie: die duurzame wereld ligt binnen handbereik en hernieuwbare bronnen als zon, wind en waterkracht leveren daar een grote bijdrage aan. Turkenburg: "Volgens ons rapport kunnen die bronnen over veertig jaar voor 30 tot 75 procent in de wereldwijde energiebehoefte voorzien.
... Turkenburg: "Uit ons rapport blijkt dat het paradigma van de energievoorziening aan het veranderen is. Hernieuwbare bronnen zijn sterk in opkomst en zullen de hoofdmoot vormen.
... De groei van moderne vormen, zoals zonnepanelen en windturbines, was met 2 procent per jaar net genoeg om de groei van het totale energiegebruik bij te benen. Turkenburg: "Maar sinds 2005 bedraagt die groei 5 procent. En wellicht nog belangrijker, de investeringen zijn fors gestegen: een derde gaat nu naar hernieuwbare energie. Tot 1990 ging het in deze sector om een paar miljard per jaar, nu is het jaarlijks meer dan 200 miljard. Een toename met een factor vijftig in twintig jaar tijd."
... Kernenergie is niet nodig
... Gedrag drastisch aanpassen
... Maar ook de introductie van hernieuwbare energieën is niet vanzelfsprekend. Zon en wind zijn variabel, ze zijn niet constant aanwezig, dat blijft een barrière voor grootschalige toepassing, ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?