Het kroonprins ritueel

Onlangs konden we zien dat de opvolging van Beatrix steeds meer werkelijkheid gaat worden. "Als de PVV," en "de onrust van de afgelopen tijd," er niet was dan was kroonprins Willem Alexander misschien al koning geweest. In de publieke opinie klinkt de zorg door of hij het wel aan zou kunnen, of hij wel geschikt is? Het lijkt een beetje op het moment dat je voor het ouderschap staat: kan ik dat wel, moet ik niet wat langer wachten. Ik heb zelf nog zoveel ambities en zoveel te doen. Kan ik mijn kinderen wel genoeg aandacht geven... Achteraf blijkt vaak dat het moment niet uitmaakt; zowel langer wachten als eerder "eraan" beginnen kan allebei. Maar ook hier is er een trend. En niemand die de verwachtingen goed aan de werkelijkheid kan inschatten. Als het moment zo ver is dan kan het of mee vallen als de verwachtingen negatief waren of tegenvallen als de verwachtingen (te) positief geraamd werden. Cohen heeft in die in een achterstand, want de verwachtingen zijn hoog.

Nu is Cohen geen echte kroonprins, daar is hij de oud voor. Zijn troonopvolging lijkt eerder geboren uit wanhoop van de partij. Er was gewoon niemand anders.

In het bedrijfsleven is het opvolgingsritueel essentieel. De bestaansreden van een organisatie is om aan de business een continuïteit te bieden. KPN heeft het hier moeilijk mee, maar straks krijgen we ook Philips. Na zeer succesvolle jaren van groei en verbetering kan dat wel eens lastig worden.

Een van de dilemma's bij een dergelijke overgang lijkt me dat de bestaande leider zijn macht moet afstaan en waar zijn merites beïnvloed worden door de kwaliteit van de nieuwe leider. En dat is lastig.

--
25 mei 2010: Race om macht bij Philips door THEO BESTEMAN
Philipstopman Gerard Kleisterlee vertrekt in april 2011. Analisten verwachten de komende weken de voordracht van zijn opvolger. Kleisterlee vindt dat het geen Nederlander meer hoeft te zijn die de voormalige Eindhovense lichtfabriek gaat leiden.
„Daarvoor is het concern te internationaal geworden.” Marktvolgers twijfelen nog tussen divisiedirecteuren Provoost (licht), Rusckowski (medisch) en financieel topman Sivignon. AkzoNobel-voorman Wijers geldt echter als de grootste externe kanshebber.
Commissaris Jan-Michiel Hessels, zo meldt een bron, heeft de overgebleven kandidaat al in het buitenland op zijn taken voorbereid. Maar de erfgenaam in het rijtje illustere topmannen als Van der Klugt, Timmer en Boonstra houdt het concern geheim.
Waar voorgangers eerst de krochten van het Philips-concern moesten leren kennen, benadrukte Kleisterlee – zelf in 1974 begonnen bij de zorgdivisie – vorige week wederom opvallend dat een topman ook van buiten kan komen.
Vanwege zijn prestaties bij chemieconcern AkzoNobel is bestuursvoorzitter Hans Wijers, oud-minister Economische Zaken, torenhoog favoriet bij analisten boven bijvoorbeeld Alcatel-Lucent-topman Verwaayen.
In de opvolgingsrace sneuvelde half april de kroonprins, de Italiaan Andrea Ragnetti. Een marketingman, die de bedrijfskreet Sense and Simplicity wereldwijd tot een succes maakte. Ragnetti vertrekt echter per 1 september, officieel voor ’een lange uitgestelde onderbreking’ van zijn carrière. Enkele weken eerder tekende hij nog bij. Philips, zo concluderen analisten, heeft zijn keuze gemaakt.
Kleisterlee, zelf ooit verrassend benoemd terwijl de markt Roel Pieper verwachtte, benadrukte vorig weekeinde dat bij Philips „nationaliteit niet het eerste is en kwaliteit van de kandidaat het belangrijkste”. De ceo hoeft voor het eerst sinds de oprichting in 1891 door Frederik Philips geen Nederlander te zijn.
„Het gaat erom dat het iemand is die Philips verder kan laten groeien”, zei Kleisterlee. Dat duidt op de keuze voor een agressiever op omzet sturende topbestuurder.
De interne kandidaat, de Belg Rudy Provoost (51), heeft een tienjarige carrière bij consumentenelektronica en de lichtdivisie doorlopen. Provoost geldt vanwege zijn ervaring met grote overnames in het bedrijf intern als favoriet. „Bij gebrek aan een échte powerhouse”, nuanceert een analist deze voorkeur.
De eerder kansloos geachte Amerikaan Steve Rusckowski (53) maakt in de race een eindsprint. Enkele jaren presteerde zijn medische divisie teleurstellend. Maar na grote ingrepen neemt de omzet, vorig jaar €7,8 miljard, gestaag toe. Tegen Rusckowski, opererend vanaf de Minuteman Road in het plaatsje Andover in de VS, spreekt dat de Amerikaan de Eindhovense wortels van Philips te weinig kent.
Financieel bestuurder Pierre-Jean Sivignon geldt als onopvallend, maar gedegen. Hij maakte het meest profijtelijke AEX-fonds financieel intern gezond. „Sivignon kent het hele bedrijf én de zwakheden, en is voor beleggers nu vaker dan Kleisterlee het gezicht van Philips”, zegt analist Philip Scholte van Rabo Securities.
Met de opvolging zoekt de markt naar de nieuwe koers. Al kort na de benoeming moet Kleisterlees opvolger in september de visie van het €23 miljard grote concern voor 2015 presenteren. Analist Bareno van SNS Securities: „Dat is bewust en een signaal naar de markt: Philips gaat zijn strategie niet drastisch wijzigen.”
Kleisterlee zelf haalde zijn groeidoelen uit de Visie 2010 niet, de operationele winst van 10% uitgezonderd. „Per divisie en concernbreed zullen dus sterk hogere margedoelen worden gesteld”, verwacht Jan Hein de Vroe van ING Financial Markets.
Philips, zo luidt de kritiek, produceert steeds minder zelf, koopt technologie in en vent die als slimme marketingmachine profijtelijk uit. Maar vakbond De Unie hunkert daarom met veel analisten naar een echte ondernemer in de hoofdzetel die nieuwe producten, zoals destijds met het Senseo-koffieapparaat, op de markt durft te brengen.
Philips haalt al voor 30% omzet uit de opkomende economieën. Daar verwacht analist Scholte nog meer groei als Philips nieuwe producten durft te ontwikkelen.
„Met die enorme groeikansen is een topman die van buiten komt en de Philips-productielijn wil opschudden zeer wenselijk”, aldus een anonieme analist.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa