De 50 (Her)vormers van het decennium volgens de FT

Net zoals onze jaartelling ooit met het jaar 1 startte, begonnen het huidige millennium, de huidige eeuw en het huidige decennium op 1 januari 2001. Alleen, zo rekent niemand meer. Voor de meeste mensen was 2000 het begin van de nieuwe tijd en eindigt volgende week donderdag het eerste decennium van de 21e eeuw. Schreef Jaap van Duijn.

De Financial Times heeft een decennia-overzicht gemaakt aan de hand van 50 gezichten die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de vorming en hervorming van de laatste tien jaar - op het gebied van politiek, business, economie en cultuur.

"Het zijn niet allen helden," schrijft de FT, "sommigen zijn boeven en anderen zitten ergens in het midden..."

Een bekend biograaf wiens naam me ontschoten is, zei al dat geschiedenis "geschreven" wordt door mensen en niet door iets abstracts als een natie of land. En daarvan hebben we onlangs nog een voorbeeld gezien toen Jasper Schuringa de Nigeriaanse terrorist onschadelijk maakte. De juiste persoon op de juiste plek...


De politieke gezichten worden vooral gedomineerd door de bekende politici van de afgelopen jaren en vooral gericht op de crisis ten tijden van Irak. De president van Iran staat op nummer één, gevolgd door Bin Laden, Tony Blair en George Bush... Dat ligt nog fris in ons geheugen.

Al Gore - De klimaat activist staat op zes en op plaats acht AQ Khan een Nuclear wetenschapper die Pakistan op gelijke voet met India heeft gebracht. Een wetenschapper ten dienste van de politiek dus. Het is overigens opmerkelijk dat de categorie wetenschap in het lijstje ontbreekt. De Nobelprijzen van de afgelopen tien jaar zou er dan bijgehaald kunnen worden.

De FT zet vervolgens politiek correct Angela Merkel op de veertiende plaats voor Barack Obama wiens impact eerder symbolisch dan substantieel te noemen is, schrijft de krant.
De lijst van politici wordt afgesloten met: Vladimir Putin ook weer even correct na de melding van Rima Khalaf Hunaidi (op 16) een Mensenrechten advocaat.

Business
De lijst van ondernemers wordt aangevoerd door Jeff Bezos Founder en CEO van Amazon.com.
Het bedrijft is de retail-winnaar van de crisis met een omzet van 23 miljard dollar! en lanceerde in 2008 de Kindle e-reader.
Ook hier lijkt het alsof de FT weer politiek correct rapporteert. Het tweede gezicht is namelijk Lloyd Blankfein CEO van Goldman Sachs. De lezer mag zelf uitmaken of hij de held of de boef is onder de gezichten. "Under his direction, the firm emerged from the financial crisisthe way it en- tered it: as the most powerful investment bank. Yet this year's recovery has fuelled a backlash, shining a spotlight on its secrecy and compensation."

Warren Buffett volgt dan op 20 en Liu Chuanzhi (op 21) oprichter van Lenovo die de PC's van IBM overnam in 2005. Steve Jobs (Apple) wordt genoemd op 24*.

Indra Nooyi (op 28) CEO van PepsiCo "Indian born and Yale educated, she seemed to epitomise both the decade's spirit of globalisation and a new generation of female CEO when she was appointed in 2006."

Ook hier komt de vrouw weer voor de man: op plaats 29 Larry Page en Sergey Brin oprichters van Google. Maar je mag je afvragen of beide heren niet wat ondergewaardeerd zijn hier op deze lijst. Zeker als slechts een plaats verder de oprichters van Twitter - Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Williams Founders - aan de beurt zijn.
Het lijkt erop dat het succes vooral gemeten is aan het eind van het afgelopen decennia, want ook oprichter (?) van Ebay - the Sotheby's van Internet - Meg Whitman staat onder de nieuwkomers... Maar dat is het probleem van journalistiek: de echte waarde blijkt pas als de geschiedenisboeken verschijnen.

Economie.
De lijst wordt aangevoerd door Ben Bernanke. "Hij onderschatte aanvankelijk de crisis, maar door zijn leiderschap werd een depressie voorkomen..." Verder op de lijst anderen die te verbinden zijn met de crisis, zoals Nouriel Roubini of Dr Doom.

Cultuur.
De cultuurlijst wordt aangevoerd door een CNBC financieel journalist Maria Bartiromo. Zij symboliseert de popularisering van het financiële nieuws.
Richard Dawkins ("Darwin's Rottweiler") vigorously defends his rationalist world view against attack from creationists through books such as the 2006 bestseller, The God Delusion.

Ook aardig is deze: Melinda Gates medevoorzitter van wereld's grootste philanthropische organisatie. Of zij hiermee invloedrijk is valt te betwijfelen. Ze lijkt me eerder machtig...

  - - Op 40 - - - De (enige) Nederlander en vòòr kunstenaar Damien Hirst - - -
John de Mol: ontwikkelde "Big Brother TV blockbuster format" dus: zowel het programma als het / een formaat waarmee het verhandeld kon worden. Typisch Nederlands Cultuurgoed?

De FT meldt dat de shop van de TV gaat verdwijnen, maar dat John de Mol "voor zijn dood" met een nieuw formaat zal komen. "Investors will be keen; audiences may be more ambivalent."

Arianna Huffington (The Huffington Post), Beyoncé and Jay-Z, Hayao Miyazaki Filmmaker Revolutionised animated filmmaking, Hamad bin Jassim al-Thani Al-Jazeera founder. JK Rowling (Harry Potter), Craig Venter Biologist Known as "Darth Venter" for the erroneous belief he wanted to patent the human genome. Oprah Winfrey (48) Net aangekondigd dat ze ermee gaat stoppen... Tiger Woods en "Harvard wonderkind" Mark Zuckerberg (Facebook).

http://www.ft.com/cms/s/0/025e3ad0-f41a-11de-ac55-00144feab49a.html?nclick_check=1

* - N.a.v. de dood van Steve, hier een kleine ode:
'Steve Jobs was erg populair, maar het was tegelijk een hele moeilijke man om mee te werken. Ik hoorde eens van mensen die voor hem hadden gewerkt dat ze al die tijd ongelukkig waren geweest. Tegelijk vertelden ze dat ze nog nooit zo'n hoge kwaliteit hadden geproduceerd als destijds.' ... (Volkskrant)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa