Goud Geld

Afgelopen week las ik een bericht over DNB die een deel van haar goudreserves had teruggehaald. Het bericht kreeg vollop aandacht in de media.

Over Goud en de rol voor de financiƫle samenleving gaan vele meningen. De onderstaande visie op goud is een voorbeeld van een tegenstander die de rol bagataliseert:
  •  ,,Goud is het minst rendabele deel van onze reserves'', stelt Eijffinger. ,,Daarbij komt dat de kosten voor het beheer heel hoog zijn (Beurs.nl)
Een duidelijke voorstander van het eeuwigdurende belang van goud is een bekende met o.a. dit verhaal.

Vanuit cultureel oogpunt is het ook mogelijk om een visie op goud te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door te analyseren hoevaak "goud" gebruikt wordt. Zoals onderstaande figuur (even wazig) laat zien:


GOUD wordt meer "gebruikt" dan zilver en ook in toenemende mate, maar veel minder dan gewoon GELD. Ook wordt geld constant gebruikt.

Erg veel waarde mogen we hier niet aan hechten. Hoe dan wel?

De term "goud geld" werd vroeger nog wel eens gebruikt. Maar wie gebruikt die term nu nog? Vroeger was het nog chique op een goudrandje op serviesgoed te verven om het servies een luxe-tint te geven. Inmiddels is door de "moderne" magnetron dit fenomeen uit gebruik geraakt, maar niet enkel door de moderne techniek heeft goud minder waarde gekregen.

De rol van goud als luxe lijkt cultureel gezien af te nemen, naarmate men rijker werd. Maar al dit soort argumenten zijn moeilijk concreet te maken.

We moeten dus verder kijken. Wat in de hedendaagse cultuur is anders dan vroeger. Dat heeft alles met technologie te maken. Cultuurverandering en techniekverandering gaan hand in hand. Zo is het altijd gegaan. De grootst zichtbare verandering van deze tijd is dat de virtuele wereld een steeds groter belang krijgt.
Dit zien we onder andere in de e-books die de gewone fysieke boeken lijken te verdringen. Fysieke boeken blijven bestaan, maar het e-boek zal niet meer verdwijnen.
In essentie zit er geen verchil tussen beide boeken; de inhoud is hetzelfde alleen de vorm verschilt.

Goud is in de financiele wereld een vorm om vertrouwen concreet te maken. Maar "de kosten van het beheer zijn heel hoog." zo is het ook met boeken gegaan. Het beheer van boeken is duur, hetzelfde geldt voor archiefmateriaal. Door de komst van de digitalisering is dat beheersprobleem opgelost.

En puur cultureel gezien ligt het voor de hand dat dit met goud ook gebeurt. Het was nu nog even stoer en politiek opportunistisch om dat goud terug te halen, maar in de context van de tijdgeest is het een symbolische actie.  Goud, fysiek goud is een antiek concept, dat wordt ingehaald door de technologie. Dat duurt misschien nog even. Maar de wereld is met de laatste technologische vernieuwingen zoals twitter en facebook veel beter geinformeerd dan vroeger. We zijn nu veel slimmer met zijn allen. De top van de goudprijs in 2011 past bij dit beeld. In 2011 - ca. tien jaar na de internetboom accepteert men eindelijk het nieuwe medium en hebben internetreuzen meer beurswaarde dan de traditionele bedrijven.

Dat er goudprofeten blijven is misschien niet zo vreemd. Veranderingen hebben tijd nodig. Cultureel gezien lijkt me dat de top van de goudprijs als symbool voor vertrouwen steeds verder achter ons komt te liggen.

-- Nog even een onliner over goud uit het boek van Piketty, waarin hij Keynes aanhaalt (p 656): "Goud dat barbaarse reliek"

-- 22 mei 2016
Maar er verschijnt gewoon weer een nieuw boek over Goud, the new case for gold van James Rickards.
En juist deze uitspraak lijkt zo paradoxaal: in een wereld waar de virtuele realiteit overwint, moet enkel in de financiele niche van de maatschappij het fysieke product (Goud) blijven,want anders vertrouwt men het niet. Die paradox blijft mij toch intrigeren.

--
8 oktober 2016 
En een nieuw artikeltje over de onzin van goud in het FD, met (als commentaar) evenveel voor- als tegenstanders van die gedachte / provocatie:
...Belegger Warren Buffett zou later een soortgelijke uitspraak doen: 'We graven goud op in Afrika, smelten het, graven weer een gat, doen het goud er in en betalen mensen om het te bewaken'. https://fd.nl/economie-politiek/1170593/dnb-kan-zijn-goud-beter-op-marktplaats-zetten

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa